Kreeftennavarin met kastanjechampignons |
Fijn en feestelijk kreeftenvlees en smakelijke
chanpignons in een romige mosterdsaus. Bijna volledig vooraf te bereiden
Ingrediënten
(4 pers) n 2 gekookte kreeften (± 400 gr, diepvries. Kelvin) n 250 gr kastanjechampignons n 40 ml visfond (bokaal) n 1½ dl droge witte wijn n 1 sjalot n 2 dl room n 3 koffielepels Dijonmosterd n 1 eetlepel boter n 2 eetlepels olijfolie n peper en zout n instantsausbinder |
|
Bereiding
n
Ontdooi de kreeften in heet water (± 30 minuten)
n
Snipper de sjalot fijn
n
Borstel de kastanjechampignons schoon, verwijder de steeltjes en snij in
reepjes. Laat de hoedjes heel
n
Snij de kreeft middendoor: steek de punt van een stevig mes in het kruis op
de rug (de zwaktse plek in het pantser)
n
Haal het mes eerst over naar de kop toe, vervolgens naar de staart
n
Verwijder de bruine draad die in de kop vertrekt en naar de borst van de
kreeft toelppt
n
Haal het vlees voorzichtig uit het pantser
n
Ontdoe ook de scharen van hun pantser (breek ze met een kreeftentang of
notenkraker), maar probeer het vlees niet te beschadigen
n
Hou de ppotjes en eventueel een mooi stuk van het pantser opzij voor de
afwerking
n
Verhit de olijfolie in een kookpan en stoof de fijngesnipperde sjalot
glazig
n
Giet er de visfond en de witte wijn bij
n
Laat 3 minuten inkoken
n
Voeg de room toe ne laat ongeveer ⅓ inkoken
n
Roer er de mosterd en het kreeftenvlees door
n
Bind deze kreeftennavarin lichtjes met instantsausbinder
n
Op het moment zelf verwarmt U de kreeftennavarin op een zacht vuur. Laat
niet meer koken
n
Verhit ondertussen de boter in een braadpan en bak de champignonreepjes en
de hoedjes goudbruin in 3 à 4 minuten
n
Kruid met peper en zout
n
Roer de reepjes champignonsteel door de navarin
n
Schep de kreeftennavarin in diepe bordjes
n
Verdeel er de champignonhoedjes over en versier met de kreeftenpootjes en
eventueel een stukje van het kreeftenpantser
n
Dien op met stokbrood
Wijntip
n
Château des Fines Roches A. C. Châteauneuf-du-Pape – zeer fijne en
krachtige droge witte wijn uit de Rhônevallei. Bezit een complex boeket van wit
fruit en kruiden.
n
Mâcon-Villages Cave de Viré – droge witte Bourgogne met een heerlijke
bloemetjesneus. Ook in de mond heel charmant dankzij het vele en sappige fruit
Info
n
Kastanjechampignons hebben een decoratieve zachtbruine kleur. Ze zijn
stevig van structuur en hebben een intense smaak
n Voor alle
bereidingen met champignons kan U ook kastanjechampignons gebruiken