Wortelsoep met sinaasappel en saffraan

 

Ingrediënten (4 pers)

n  4 wortelen

n  1 kleine aardappel

n  1 kleine ui

n  1 halve prei

n  1 liter groentebouillon

n  sap van een halve sinaasappel

n  1 vetstof

n  4 sneetjes brescola (gedroogd rundvlees)

n  wat saffraan

n  ½ dl room sojaroom alternatief

n  wat kervel plukjes

n  peper en zout

 

 

Bereiding

n  Snij de groenten grof en stoof ze aan in vetstof

n  Bevochtig na een tiental minuten met de groentebouillon en het sinaasappelsap

n  Laat 35 minuten koken en mix het geheel glad, breng op smaak

n  Snij de brescola in julienne en voeg samen met de saffraan en de room toe aan de soep

n  Serveer en garneer met wat plukjes kervel

 

 

 


Gepeperde soep met asperges en pancetta

 

Ingrediënten (4 pers)

n  6 eetlepels extra vierge olijfolie

n  150 gr zachte ui (witte of gele)

n  6 tot 8 mooie groene asperges

n  50 gr rijst

n  7 dl gevogeltebouillon

n  1 dl water

n  150 gr pancetta (Italiaans spek, in sneetjes van 1 à 2 mm dik)

n  zout en versgemalen zwarte peper

 

 

Bereiding

n  Laat de ui in 3 eetlepels olie glazig worden zonder te kleuren

n  Breng op smaak met zout

n  Voeg er de rijst, de bouillon en het water aan toe

n  Laat de rijst op een zacht vuurtje in 15 minuten gaar worden

n  Verwijder intussen de harde onderkant van de asperges

n  Kijk of de stengels onderaan niet geschild moet worden met de dunschiller

n  Snij de asperges in schuine schijfjes van 1 cm dik

n  De kopjes mogen 2 à 3 cm lang blijven

n  Bak in de rest van de olie de in stukjes gesneden pancetta en de asperges

n  Breng op smaak met peper en zout

n  Roer goed, zodat de asperges lichtjes kleuren maar toch al dente blijven

n  Voeg de asperges en de pancetta bij de rijst en breng het geheel nog even aan de kook

n  Verifieer de smaak en bestrooi rijkelijk met peper van de molen

 


 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen