Slaatje met lauwwarme kreeft

Bereiding :

Ingrediënten (4 pers)

n  2 zeekreeften (500 à 600gr per stuk)

n  2 eieren

n  1 tomaat

n  gemengde sla, (kropsla, rode frisée, groene frisée, eikenbladsla ..)

n  tuinkers

n  1 eetlepel gehakte peterselie

Ingrediënten voor kreeftenkooknat

n  ± 3 liter water

n  2 takjes groene selder

n  1 ajuin

n  1 wortel

n  tijm

n  laurier

n  peterseliestengels

n  zout

n  1 koffielepel cayennepeper

n  ½ liter droge witte wijn

Ingrediënten voor cocktailsaus

n  mayonaise = 2 eierdooiers, ⅓ liter olie, scheutje azijn, koffielepel mosterd, zout en peper

n  aan mayonaise toevoegen : 2 eetlepels tomatenketchup, 1 dl room, 2 eetlepels whisky , cayennepeper

 

 

 

12-10-09 (4)a

12-10-09 (42)a

 

 

12-10-09 (33)a

12-10-09 (10)a

 

 

12-10-09 (21)a - kopie

12-10-09%20(37)a

 

 

12-10-09 (2)a

12-10-09 (27)a

 

Bereiding kooknat

n  Breng het water aan de kook en doe er de vooraf gewassen en in brunoise gesneden groenten bij

n  Laat dit alles een 20 tal minuten koken en voeg dan de wijn erbij

n  Alles nog eens goed laten doorkoken

n  De levende kreeften wassen en de elastiekjes aan de scharen verwijderen (Als je de kreeften een liedje wil laten zingen (hun  allerlaatste) doe je bij het kookvocht een flesje chaudfontaine)

n  Dompel de kreeften in het kokende nat en laat een 10 tal minuten koken

n  Van het vuur afnemen en in het nat laten afkoelen tot lauwwarme temperatuur

n  Eerst de mayonaise maken en daarna de cocktailsaus

n  Bord klaarmaken met gemengde sla, gekookte eieren, tomaat en tuinkers

 

Bereiding kreeften snijden

n  Scharen uittrekken en de kreeft met de buikzijde op een snijplank leggen

n  Met de punt van een groot mes in het “kruis” van de kop steken om alzo de helft van de romp samen met de staart doormidden te snijden

n  Het maagzakje of zandbak verwijderen alsook het darmkanaal

n  e poten breken met het mes

n  De kreeft mooi garneren op het bord en de coctailsaus er apart bij serveren

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen