Kreeft à l’armoricaine

Bereiding :

Ingrediënten (4 pers)

n  2 zeekreeften

n  1 ajuin

n  1 wortel

n  8 teentjes look

n  1 eetlepel tomatenpuree

n  8 eetlepels cognac

n  2 dl witte wijn

n  3 dl garnalenfond

n  2 dl room

n  2 eetlepels olijfolie

n  125gr wilde rijst

 

 

 

12-10-09%20(26)a

12-10-09%20(24)a

 

 

12-10-09%20(38)a

12-10-09 (11)a

 

 

12-10-09%20(14)a

12-10-09%20(45)a

 

 

12-10-09%20(41)a

12-10-09 (35)a

 

Bereiding garnakenfond

n  Neem ¾ liter kreeftenkooknat en 250 tot 300gr garnaalkoppen en breng aan de kook

n  Laat ongeveer een 15 tal minuten doorkoken en zeef het vocht

n  Was de kreeften en verwijder de elastiekjes

n  Breek de scharen van de nog levende kreeften af en snijd direct daarna de kreeft in het kruis aan de kopzijde

n  Verwijder het darmkanaal en zandzakje

n  Maak de olijfolie goed warm en een pan

n  Bak de kreeften met de pantserkant aan, alsook de scharen (eerst breken met het mes)

n  Flambeer met cognac en blus met witte wijn en garnalenfond

n  Voeg de zeer fijn gecutterde ajuin, wortel en look toe

n  Doe er de tomatenpuree bij en laat alles een 10 tal minuten koken

n  Neem de kreeften eruit en doe ze op warme borden

n  Laat de saus koken nadat je de room erbij hebt gedaan tot de gewenste dikte

n  Proef en ga de kruiding na

n  Nappeer de saus over de kreeft en geef er de gekookte wilde rijst bij (mooi in een ring op het bord plaatsen en dan de ring verwijderen

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen