Sint-Jakobsschelpen in bladerdeeg

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  30 g boter

n  3/25 liter room

n  peterselie

n  2 eierdooiers

n  3/20 witte wijn

n  1/5 liter visfumet

n  3/10 liter droge witte wijn (type Muscadet)

n  zou en peper

n  1 laurierblaadje

n  2 wortelen (in stukjes)

n  sjalot (in ringen)

n  gehakte verse tijm

n  18 rivierkreeftjes

n  12 Sint-Jakobsschelpen

n  2 sjalotten, fijngehakt

n  6 bladerdeeg (diepvries)

 

 

Bereiding

n  Doe de wortelen, de sjalot in ringen en de kruiden in een pan, breng aan de kook en laat de bouillon zachtjes koken tot de groenten gaar zijn

n  Zeef de bouillon.Kook de kreeftjes in ongeveer 10 minuten gaar in de bouillon

n  Schep ze eruit en laat de bouillon flink inkoken

n  Smelt de boter en stoof er de Saint-Jakobsvruchten op laag vuur in aan

n  Doe er de sjalotten bij en laat ze 1 minuut meebakken

n  Giet er de witte wijn bij en wat ingekookte bouillon

n  Laat 6 tot 8 minuten stoven

n  Haal de Sint-Jakobsschelpen uit de pan en hou ze warm

n  Laat het kookvocht tot 2/3 inkoken

n  Haal de rivierkreeften uit hun pantser, bewaar een paar koppen om te garneren

n  Doe de room bij het kooknat en laat weer flink inkoken tot een licht gebonden saus

n  Controleer de smaak en kruid bij

n  Verwarm de oven voor op 250°C

n  Maak coquilles van bladerdeeg door een lege schelp als mal te gebruiken, of vorm vierkante bakjes en bestrijk ze met één losgeklopte eierdooier

n  Zet ze 2 minuten in de voorverwarmde oven op 250°C

n  Haal ze voorzichtig uit de schelp

n  Zet de oven uit en laat ze nog 10 minuten in de oven rijzen en snij de schelpen of bakjes dan horizontaal open

n  Snij de Sint-Jakobsvruchten in plakjes

n  Verdeel ze met de kreeftjes over het onderste deel van het deegbakje en zet het deksel er weer op

n  Klop één eierdooier tot lichtgeel schuim en roer door de saus

n  Zorg ervoor dat de saus niet te warm is, anders gaat ze schiften

n  Nappeer de saus over de schelpen en serveer

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen