Skagense vissoep

 

Ingrediënten voor de visbouillon (4 pers)

n  1 kg graten van platvis

n  1 teen knoflook

n  1 ui

n  1 prei

n  1 wortel

n  1 grote, rijpe tomaat

n  2 eetlepels olijfolie

n  2 dl droge witte wijn

n  3 laurierblaadjes

n  10 zwarte peperkorrels

n  1 eetlepel zout

n  2 liter water

Ingrediënten voor de soep

n  1 dl droge witte wijn

n  1 eetlepel citroensap

n  2 dl slagroom

n  1 theelepel saffraanblaadjes

n  1 prei, in dunne ringen

n  1 wortel, in blokjes

n  200 gr rivierkreeftjes

n  12 reuzengarnalen

n  100 gr zalmfilet

n  100 gr koolvisfilet

n  zout en peper

n  plukjes dille om te garneren

 

Scannen0002.jpg

Bereiding

n  Maak eerst de bouillon

n  Spoel de visgraten af onder de koude kraan

n  Snijd de groenten in stukken en smoor ze 3 à 5 minuten in de olijfolie zonder ze te laten kleuren

n  Voeg de witte wijn, lauruerblaadjes, peperkorrels en het zout toe en laat alles 5 minuten pruttelen

n  Voeg de visgraten en het water toe

n  Breng alles opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en laat de bouillon 30 minuten trekken

n  Zeef de bouillon (de visgraten en groenten hebt U niet meer nodig)

n  Schenk de wijn voor de soep in een grote pan en laat hem 5 minuten op laag vuur koken

n  Voeg de gezeefde visbouillon, het citroensap, de room en saffraan toe en verwarm ze tot het kookpunt

n  Doe de prei, wortel, rivierkreeftjes en reuzengarnalen in de soep

n  Draai het vuur laag en pocheer ze 5 minuten

n  Snijd intussen de zalm en koolvis in blokjes van 2 cm

n  Voeg de blokjes vis toe en pocheer ze 2 minuten

n  Maak de soep op smak af met zout en versgemalen peper

n  Serveer direct, gegarneerd met plukjes dille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen