Hoppas

 

Hoppas, het Vlaamse antwoord op Spaanse tapas

'Hoppas' zijn tapas die gemaakt zijn van Vlaamse streekproducten en geserveerd worden met Belgisch bier. Die combinatie wordt vanaf 19 april gelanceerd en moet de nieuwe trend worden in de Belgische horeca.

 

Deze zomer worden wedikker van bier

Als we de makers ervan mogen geloven, worden hoppas deze zomer de nieuwste trend. Hoppas zijn tapas die gemaakt zijn van Vlaamse streekproducten en geserveerd worden met Belgisch bier. Hapjes tussen 5 en 15 euro maken bier voortaan wat calorierijker.

 

Uitvindster van de hoppas (een samentrekking van 'hop' en 'tapas') is Ilse Duponcheel. Zij is directeur van Dolce Far Tutto, een horeca-adviesbureau. "We moeten trotser worden op ons bier en op onze Belgische keuken", vindt Duponcheel. "Bij hoppas gaat de volle aandacht niet naar de chef-kok, maar naar de ober, die de hoppas idealiter op een gezellig terras serveert."

 

Glas bier

Terwijl tappas op een normaal plat bord worden geserveerd, krijg je hoppas altijd in de hoogte voor-geschoteld, dus op het glas bier. "Voor elk bier is er een hoppas. In totaal hebben we nu zo'n veertien gerechtjes", zegt Duponcheel. "In alle prijzen, van 5 tot 15 euro. Hoppas moet je zowel in een brasserie als in een sterrenrestaurant kunnen eten."

 

Dolce Far Tutto probeert nu in samenwerking met horecagroothandel ISPC en brouwerij Duvel Moortgat de hoppas in zoveel mogelijk restaurants bekend te maken. In cafe's mogen hoppas, door het rookverbod, niet geserveerd worden. Al is daar ook een oplossing in de maak: de hoppas-partners willen in de toekomst ook voorverpakte hoppas verkopen. Dolce Far Tutto heeft een boekje uitgegeven, met recepten die de restauranthouders kunnen gebruiken.; Ze leren ook welk gerechtje bij welk bier past, en waarom. In combinatie met bier verteert iets vettigs bijvoorbeeld beter, en iets pikants brandt minder door alcohol.

www.myhoppas.be

 

 

Javanais van aardappel en Gentse kop op Vedett

 

Ingrediënten (4 pers)

n  100 gr reuzel

n  1 bosje koriander

n  ½ bosje platte peterselei

n  laurier

n  4 Amandine aardappelen

n  80 gr Gentse kop

n  zout en peper van de molen

 

Bereiding

n  Smelt de reuzel en doe daar een deel van de gehakte kruiden in

n  Konfijt de aardappelen in de reuzel

n  Haal ze eruit als ze gaar zijn

n  Dep droog en snijd in plakjes

n  Leg nu laagjes kop en aardappel om en om en steek vast met een prikker

n  Zet in de oven en verwarm tot lauwwarm

 

Waarom

n  Dit gerecht is ondanks zijn iets vettiger karakter door de aardappel eenvoudig te overtreffen. Je kan hier best opteren voor een neutraal droog bier als Vedett, die het vette wat kan doseren en de perskop laat primeren

 

 

Oesters met oosterse tomatensals op Liefmans

 

Ingrediënten (6 pers)

n  4 diepe oesters

n  1 tomaat

n  1 lenteui

n  koriander

n  1 chilipeper

n  1 limoen

n  1 schaaltje lemoncress

n  1 flesje Liefmans

 

Bereiding

n  Open de oesters, haal ze uit de schelp en zet koud

n  Spoel de schelpen

n  Pel de tomaten, ontpit en snijd in brunoise

n  Snijd de chilipeper, lenteui en de koriander fijn en meng met de tomaat

n  Voeg er het bier bij en breng op smaak met limoensap, peper en zout

n  Leg de oesters terug in de schelpen en bedek met de sals

n  Garneer met de lemoncress

 

Waarom

n  Oesters zijn fris, maar hebben door hun zilt karakter een uitdrogend effect in de mond    Dit kan je stimuleren door een droog neutraal bier of constrasteren   met de heel frisse maar fruitige, licht zoete Liefmans kiezen we voor contrast en balanceren we het zilte, droge van de oesters

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen