Hoppas |
Hoppas, het
Vlaamse antwoord op Spaanse tapas
'Hoppas' zijn
tapas die gemaakt zijn van Vlaamse streekproducten en geserveerd worden met
Belgisch bier. Die combinatie wordt vanaf 19 april gelanceerd en moet de nieuwe
trend worden in de Belgische horeca.
Deze zomer worden wedikker van bier
Als we de makers ervan mogen geloven, worden hoppas deze
zomer de nieuwste trend. Hoppas zijn tapas die gemaakt zijn van Vlaamse
streekproducten en geserveerd worden met Belgisch bier. Hapjes tussen 5 en 15
euro maken bier voortaan wat calorierijker.
Uitvindster van de hoppas (een samentrekking van 'hop' en
'tapas') is Ilse Duponcheel. Zij is directeur van Dolce Far Tutto, een
horeca-adviesbureau. "We moeten trotser worden op ons bier en op onze
Belgische keuken", vindt Duponcheel. "Bij hoppas gaat de volle
aandacht niet naar de chef-kok, maar naar de ober, die de hoppas idealiter op
een gezellig terras serveert."
Glas bier
Terwijl tappas op een normaal plat bord worden geserveerd,
krijg je hoppas altijd in de hoogte voor-geschoteld, dus op het glas bier.
"Voor elk bier is er een hoppas. In totaal hebben we nu zo'n veertien
gerechtjes", zegt Duponcheel. "In alle prijzen, van 5 tot 15 euro.
Hoppas moet je zowel in een brasserie als in een sterrenrestaurant kunnen
eten."
Dolce Far Tutto probeert nu in samenwerking met
horecagroothandel ISPC en brouwerij Duvel Moortgat de hoppas in zoveel mogelijk
restaurants bekend te maken. In cafe's mogen hoppas, door het rookverbod, niet geserveerd
worden. Al is daar ook een oplossing in de maak: de hoppas-partners willen in
de toekomst ook voorverpakte hoppas verkopen. Dolce Far Tutto heeft een boekje
uitgegeven, met recepten die de restauranthouders kunnen gebruiken.; Ze
leren ook welk gerechtje bij welk bier past, en waarom. In combinatie met bier
verteert iets vettigs bijvoorbeeld beter, en iets pikants brandt minder door
alcohol.
www.myhoppas.be
Javanais van
aardappel en Gentse kop op Vedett |
Ingrediënten (4 pers) n 100 gr reuzel n 1 bosje koriander n ½ bosje platte peterselei n laurier n 4 Amandine aardappelen n 80 gr Gentse kop n zout en peper van de molen |
|
Bereiding
n Smelt de reuzel en doe daar een deel van de gehakte
kruiden in
n Konfijt de aardappelen in de reuzel
n Haal ze eruit als ze gaar zijn
n Dep droog en snijd in plakjes
n Leg nu laagjes kop en aardappel om en om en steek vast
met een prikker
n Zet in de oven en verwarm tot lauwwarm
Waarom
n Dit gerecht is ondanks zijn iets vettiger karakter door
de aardappel eenvoudig te overtreffen. Je kan hier best opteren voor een
neutraal droog bier als Vedett, die het vette wat kan doseren en de perskop
laat primeren
Oesters met
oosterse tomatensals op Liefmans |
Ingrediënten (6 pers) n
4 diepe oesters n
1 tomaat n
1 lenteui n
koriander n
1 chilipeper n
1 limoen n
1 schaaltje lemoncress n
1 flesje Liefmans |
|
Bereiding
n Open de oesters, haal ze uit de schelp en zet koud
n Spoel de schelpen
n Pel de tomaten, ontpit en snijd in brunoise
n Snijd de chilipeper, lenteui en de koriander fijn en meng
met de tomaat
n Voeg er het bier bij en breng op smaak met limoensap,
peper en zout
n Leg de oesters terug in de schelpen en bedek met de sals
n Garneer met de lemoncress
Waarom
n Oesters zijn fris, maar hebben door hun zilt karakter een
uitdrogend effect in de mond Dit kan
je stimuleren door een droog neutraal bier of constrasteren met de heel frisse maar fruitige, licht
zoete Liefmans kiezen we voor contrast en balanceren we het zilte, droge van de
oesters