Bladerdeegkoekjes met tijgergarnalen en asperges

Dit heerlijk feestelijk gerecht maakt beslist indruk! Mits wat voorbereiding hebt u er op het moment zelf bijna geen werk meer aan Bereiding : 30 minuten

Ingrediënten (4 pers)

n  500 gr tijgergarnalen (diepvries, Kelvin)

n  10 asperges (vers of diepvries, Ringis)

n  1 bolletje kervel (diepvries, Ringis)

n  1 kop tomatenblokjes (diepvries, Ringis)

n  2 plakken bladerdeeg (diepvries, Pub's, 90 gr)

n  1 ui

n  2 dl droge witte wijn

n  1 ei

n  1 dl room

n  4 eetlepels boter

n  3 eetlepels bloem

n  het sap van 1 citroen

n  Topaz-kruiden:

n   ½ koftielepel tijm

n   1 laurierblad

n   nootmuskaat

n   peper en zout

 

bladerdeegkeokej emt tijgergarnaelen en .jpg

Bereiding

n  Leg de tijgergarnalen 2 minuten in heet water en pel ze

n  Hou de harnassen opzij

n  Dep goed droog en verwijder het darmkanaal (de bruine draad die erg bitter smaakt)

n  Smelt 1 eetlepel boter in een kookpan en stoof de fijngesnipperde ui samen met de harnassen van de garnalen

n  Giet er na enkele minutten de droge witte wijn en de helft van het citroensap bij

n  Voeg de tijm en het laurierblaadje toe

n  Leng aan met 1 dl lichtgezouten water en laat afgedekt ± 15 minuten heel zachtjes koken

n  Schep dan de ui en de harnassen uit de pan

n  Laat eventueel  de diepgevroren asperges oppervlakkig ontdooien en snij ze in stukjes van ± 3 cm

n  Verse asperges schilt u eerst met een dunschiller (van onder de kop naar beneden)

n  Doe ze in het kookwater, samen met de qepelde tijgergarnalen

n  Dek af en laat zachtjes garen gedurende ± 7 minuten

n  Laat de plakjes bladerdeeg gedurende 15 minuten ontdooien op kamertemperatuur, rol iets uit in de lengte en snij elk stuk in 2

n  Leg de plakjes bladerdeeg op een ovenplaat, klop het ei los en strijk het bladerdeeg ermee in

n  Schep de asperges en de tijgergarnalen uit het kookvocht

n  Laat het kookvocht tot de helft inkoken

n  Giet er de room bij en laat opnieuw enkele minuten inkoken

n  Meng 3 eetlepels bloem met 3 eetlepels boter (beurre manié) en voeg dit beetje bij beetje toe tot de saus goed gebonden is

n  Voeg het bolletje kervel toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout

n  Voeg de tijgergamalen en de asperges opnieuw toe en warm ze op in de saus

n  Breng op smaak met de rest van het citroensap en voeg de tomatenblokjes toe

n  Bak ondertussen de bladerdeegjes gedurende 10 à 15 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven

n  Snij de mooi opgezwollen bladerdeegkoekjes open (niet volledig doorsnijden) en schik ze op de borden

n  Vul met de bereiding van asperges en tijgergarnalen

 

Tip

n  De bereiding kan tot aan “Voeg de tijgergarnalen en de aspeerges.....” kan u vooraf doen. Op het moment zelf start u daar, zo heeft U maar enkele minuten werk op het moment zelf

 

Wijntip

n  Jacques Cartier brut, A.C. Crémant de Bourgogne - Opwekkende en aangenaam fruitige schuimwijn van pinot noir en chardonnay (dé druiven van Bourgogne). Z'n smaak is vol, goed gestructureerd en met het fruit en de zuren mooi in balans

n  Orca Bay, Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland - Levendige, nerveuze en frisfruitige sauvignonwijn. Bezit een intense neus en smaak van tropisch fruit, citrus en verse kruiden. Lekker en verfrissend!

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen