Bladerdeegkoekjes
met tijgergarnalen en asperges |
Dit heerlijk
feestelijk gerecht maakt beslist indruk! Mits wat voorbereiding hebt u er op
het moment zelf bijna geen werk meer aan Bereiding : 30 minuten
Ingrediënten (4 pers) n 500 gr tijgergarnalen (diepvries, Kelvin) n 10 asperges (vers of diepvries, Ringis) n 1 bolletje kervel (diepvries, Ringis) n 1 kop tomatenblokjes (diepvries, Ringis) n 2 plakken bladerdeeg (diepvries, Pub's, 90 gr) n 1 ui n 2 dl droge witte wijn n 1 ei n 1 dl room n 4 eetlepels boter n 3 eetlepels bloem n het sap van 1 citroen n Topaz-kruiden: n ½ koftielepel tijm n 1 laurierblad n nootmuskaat n peper en zout |
|
Bereiding
n
Leg de tijgergarnalen 2 minuten in heet water en pel ze
n
Hou de harnassen opzij
n
Dep goed droog en verwijder het darmkanaal (de bruine draad die erg bitter
smaakt)
n
Smelt 1 eetlepel boter in een kookpan en stoof de fijngesnipperde ui samen
met de harnassen van de garnalen
n
Giet er na enkele minutten de droge witte wijn en de helft van het
citroensap bij
n
Voeg de tijm en het laurierblaadje toe
n
Leng aan met 1 dl lichtgezouten water en laat afgedekt ± 15 minuten heel
zachtjes koken
n
Schep dan de ui en de harnassen uit de pan
n
Laat eventueel de diepgevroren
asperges oppervlakkig ontdooien en snij ze in stukjes van ± 3 cm
n
Verse asperges schilt u eerst met een dunschiller (van onder de kop naar
beneden)
n
Doe ze in het kookwater, samen met de qepelde tijgergarnalen
n
Dek af en laat zachtjes garen gedurende ± 7 minuten
n
Laat de plakjes bladerdeeg gedurende 15 minuten ontdooien op
kamertemperatuur, rol iets uit in de lengte en snij elk stuk in 2
n
Leg de plakjes bladerdeeg op een ovenplaat, klop het ei los en strijk het
bladerdeeg ermee in
n
Schep de asperges en de tijgergarnalen uit het kookvocht
n
Laat het kookvocht tot de helft inkoken
n
Giet er de room bij en laat opnieuw enkele minuten inkoken
n
Meng 3 eetlepels bloem met 3 eetlepels boter (beurre manié) en voeg dit
beetje bij beetje toe tot de saus goed gebonden is
n
Voeg het bolletje kervel toe en kruid met nootmuskaat, peper en zout
n
Voeg de tijgergamalen en de asperges opnieuw toe en warm ze op in de saus
n
Breng op smaak met de rest van het citroensap en voeg de tomatenblokjes toe
n
Bak ondertussen de bladerdeegjes gedurende 10 à 15 minuten in een op 200°C
voorverwarmde oven
n
Snij de mooi opgezwollen bladerdeegkoekjes open (niet volledig doorsnijden)
en schik ze op de borden
n
Vul met de bereiding van asperges en tijgergarnalen
Tip
n De bereiding kan tot aan “Voeg de tijgergarnalen en de
aspeerges.....” kan u vooraf doen. Op het
moment zelf start u daar, zo heeft U maar enkele minuten werk op het moment
zelf
Wijntip
n
Jacques Cartier brut, A.C. Crémant de Bourgogne - Opwekkende en aangenaam
fruitige schuimwijn van pinot noir en chardonnay (dé druiven van Bourgogne).
Z'n smaak is vol, goed gestructureerd en met het fruit en de zuren mooi in
balans
n
Orca Bay, Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland - Levendige, nerveuze en
frisfruitige sauvignonwijn. Bezit een intense neus en smaak van tropisch fruit,
citrus en verse kruiden. Lekker en verfrissend!