Varkenshaasje in bladerdeeg met lente-uitjespuree en portomorillen saus

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten vleesbereiding (4pers)

n  1 varkenshaasje (400gr)

n  300 gr varkensgehakt

n  1 kleine ui

n  1 sjalot

n  2 teentjes knoflook

n  1 red hot chili pepertje

n  1 ei

n  kruiden

n gedroogde basilicum

n paneermeel

n peper en zout

n paprikapoeder

n vleeskruiden

n stoofvleeskruiden

n  Solo

n  olijfolie (om te bakken)

Ingrediënten groententorentje

n  300 gr verse spinazie

n  100 gr broccoli

n  2 sjalotten

n  50 ml Solo Delifine room

n  handjevol pistachenoten

n  snuifje Atlantisch grof zeezout

n  snuifje nootmuskaat

Ingrediënten gebruinde ui

n  1 dikke zoete ui

n  125 ml kippenbouillon

n  snuifje fleur de sel

Ingrediënten puree met lente-uitjes

n  1 kg vastkokende aardappelen

n  1 busseltje lente-ui

n  75 gr gezouten spek

n  1 busseltje bieslook

n  50 gr Solo

n  3 eierdooiers

n  geutje Solo Delifine room

n  50 ml halfvolle melk

n  nootmuskaat

n  fleur de sel

n  cayennepeper

Ingrediënten saus

n  20 gr gedroogde morillen

n  250 ml kalfsbouillon

n  ½ dl porto

n  100 gr Solo

n  scheutje xeres-azijn

 

Bereiding

n  Vleesbereiding

n  Kruid het varkenshaasje met peper en zout

n  Laat margarine heet worden in een pan en bak het haasje kort aan zodat het wat kleur krijgt

n  Haal het varkenshaasje uit de pan en laat het afkoelen

n  Deglaceer de pan met porto

n  Bewaar deze baksappen voor straks

n  Gehaktmengeling

n  Snipper ui en sjalot fijn

n  Snij het pepertje zeer fijn en pers er de look bij

n  Voeg alle overige ingrediënten bij het gehakt

n  Bedek het varkenshaasje met gehaktmengsel en rol vervolgens in het bladerdeeg zodat het een mooi pakketje wordt

n  Druk de randen vast

n  Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt eigeel

n  Bak gedurende ongeveer 40 minuten op 175°C in de oven (onder en bovenwarmte)

n  Puree met lente-uitjes

n  Schil de aardappelen en kook of stoom ze

n  Pureer

n  Snij de lente-uitjes fijn en bak ze samen met de spekblokjes

n  Snipper de bieslook zeer fijn

n  Meng de bieslook, lente-ui en spekjes met de puree

n  Hou warm

n  Groententorentje

n  Snipper 2 sjalotten en fruit ze in wat Solo

n  Kook intussen de broccoli gaar in gezouten water

n  Was de spinazie en blancheer in gezouten water

n  Laat schrikken in koud water

n  Laat goed uitlekken

n  Mix de spinazie en broccoli in de blender tot moes

n  Voeg peper, fleur de sel, sjalot, nootmuskaat, pistachenoten en room toe en mix tot een homogene massa

n  Saus

n  Week de gedroogde morillen gedurende 15 minuten in heet water

n  Pers daarna het overtollige sap uit de morillen

n  Hou dit sap bij

n  Snij de morillen in kleine stukjes

n  Laat een sjalotje met wat Solo fruiten in een steelpan

n  Voeg een eetlepel xeres-azijn toe, alsook de baksappen met porto van het varkenshaasje

n  Schenk het sap van de morillen er bij

n  Laat tot 1/3 inkoken

n  Voeg de kalfsbouillon toe en laat opnieuw inkoken

n  Roer er net voor het dresseren een klontje koude margarine onder

n  Gebruinde ui

n  Snipper een ui en fruit aan in wat Solo en blus met kippenbouillon

n  Laat inkoken tot alle vocht is verdwenen

n  Bestrooi met fleur de sel

n  Afwerking

n  Haal het varkenshaasje uit de oven en laat even rusten

n  Snij dan in mooie snedes

n  Maak een torentje van de groenten (spinazie/broccoli) en schik het vlees hiertegen

n  Maak drie hoopjes van de puree met in het midden van elk hoopje een theelepel van de gebruinde ui

n  Strooi de fijngesneden morillen rond het groentetorentje

n  Lepel wat saus op het bord en serveer

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen