Varkenshaasje in
bladerdeeg met lente-uitjespuree en portomorillen saus |
Bereidingstijd: 70 minuten
Ingrediënten
vleesbereiding (4pers) n 1 varkenshaasje
(400gr) n 300 gr varkensgehakt n 1 kleine ui n 1 sjalot n 2 teentjes knoflook n 1 red hot chili
pepertje n 1 ei n kruiden n gedroogde basilicum n paneermeel n peper en zout n paprikapoeder n vleeskruiden n stoofvleeskruiden n Solo n olijfolie (om te
bakken) Ingrediënten groententorentje n 300 gr verse spinazie n 100 gr broccoli n 2 sjalotten n 50 ml Solo Delifine
room n handjevol pistachenoten n snuifje Atlantisch
grof zeezout n snuifje nootmuskaat Ingrediënten gebruinde ui n 1 dikke zoete ui n 125 ml kippenbouillon n snuifje fleur de sel Ingrediënten puree met
lente-uitjes n 1 kg vastkokende
aardappelen n 1 busseltje lente-ui n 75 gr gezouten spek n 1 busseltje bieslook n 50 gr Solo n 3 eierdooiers n geutje Solo Delifine
room n 50 ml halfvolle melk n nootmuskaat n fleur de sel n cayennepeper Ingrediënten saus n 20 gr gedroogde
morillen n 250 ml kalfsbouillon n ½ dl porto n 100 gr Solo n scheutje xeres-azijn |
|
Bereiding
n Vleesbereiding
n Kruid het varkenshaasje met peper en zout
n Laat margarine heet worden in een pan en bak het haasje
kort aan zodat het wat kleur krijgt
n Haal het varkenshaasje uit de pan en laat het afkoelen
n Deglaceer de pan met porto
n Bewaar deze baksappen voor straks
n Gehaktmengeling
n
Snipper ui en sjalot fijn
n
Snij het pepertje zeer fijn en pers er de look bij
n
Voeg alle overige ingrediënten bij het gehakt
n Bedek het varkenshaasje met gehaktmengsel en rol vervolgens
in het bladerdeeg zodat het een mooi pakketje wordt
n Druk de randen vast
n Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt eigeel
n Bak gedurende ongeveer 40 minuten op 175°C in de oven
(onder en bovenwarmte)
n Puree met lente-uitjes
n Schil de aardappelen en kook of stoom ze
n Pureer
n Snij de lente-uitjes fijn en bak ze samen met de
spekblokjes
n Snipper de bieslook zeer fijn
n Meng de bieslook, lente-ui en spekjes met de puree
n Hou warm
n Groententorentje
n Snipper 2 sjalotten en fruit ze in wat Solo
n Kook intussen de broccoli gaar in gezouten water
n Was de spinazie en blancheer in gezouten water
n Laat schrikken in koud water
n Laat goed uitlekken
n Mix de spinazie en broccoli in de blender tot moes
n Voeg peper, fleur de sel, sjalot, nootmuskaat,
pistachenoten en room toe en mix tot een homogene massa
n Saus
n Week de gedroogde morillen gedurende 15 minuten in heet
water
n Pers daarna het overtollige sap uit de morillen
n Hou dit sap bij
n Snij de morillen in kleine stukjes
n Laat een sjalotje met wat Solo fruiten in een steelpan
n Voeg een eetlepel xeres-azijn toe, alsook de baksappen
met porto van het varkenshaasje
n Schenk het sap van de morillen er bij
n Laat tot 1/3 inkoken
n Voeg de kalfsbouillon toe en laat opnieuw inkoken
n Roer er net voor het dresseren een klontje koude
margarine onder
n Gebruinde ui
n Snipper een ui en fruit aan in wat Solo en blus met
kippenbouillon
n Laat inkoken tot alle vocht is verdwenen
n Bestrooi met fleur de sel
n Afwerking
n Haal het varkenshaasje uit de oven en laat even rusten
n Snij dan in mooie snedes
n Maak een torentje van de groenten (spinazie/broccoli) en
schik het vlees hiertegen
n Maak drie hoopjes van de puree met in het midden van elk
hoopje een theelepel van de gebruinde ui
n Strooi de fijngesneden morillen rond het groentetorentje
n Lepel wat saus op het bord en serveer