Pompoensoep met
cantharellen |
Recept van Alain Ducasse
Bereidingstijd : 50 minuten
Ingrediënten
(4 pers) n 3 eetlepels olijfolie n 450 gr verse pompoen, ontpit en in dobbelsteentjes
gesneden n 1 uitje, fijngehakt n 450 ml kippenbouillon n 6 eetlepels ongezouten boter n ½ theelepel fijn zeezout (naar smaak) n ½ theelepel vers gemalen zwarte peper (naar smaak) n 100 (of 200 naar keuze) ml ongezoete slagroom, lichtjes
opgeklopt tot hij pieken vormt Ingrediënten
voor de garnering n 1 eetlepel olijfolie n 225 gr kleine cantharellen, bijgesneden en
schoongemaakt n 1 sjalotje, fijngehakt n 2 eetlepels ongezouten boter n 2 eetlepels fijngehakte bieslook n 75 gr bacon in plakken of pancetta
in dobbelsteentjes van 1 cm gesneden (zogenaamde lardons) n 4 takjes verse kervel |
|
Bereiding
n Verhit in de grote pan de olie op een matig vuur
n Voeg de pompoen en de ui toe en roer goed om
n Temper het vuur en laat ongeveer 5 minuten sudderen, tot
de pompoen zacht is en de ui glazig
n Overgiet met voldoende bouillon, zodat alles onderstaat
en kook ongeveer een kwartier tot de pompoen gaar is
n Neem de pan van het vuur en laat de bouillon iets
afkoelen
n Leg een puntzeef op de diepe schaal, giet de soep in de
zeef en druk de groente met een houten stamper door de zeefbodem
n Houd het gezeefde vocht apart
n Verhit voor de garnering de olie in een niet te grote
koekenpan op een matig vuur
n Voeg de cantharellen en het sjalotje toe en fruit onder
voortdurend roeren tot de paddenstoelen hun vocht loslaten en dat verdampt
n Voeg 2 eetlepels boter en het bieslook toe
n Roer goed door en haal de pan van het vuur
n Breng de lardons in een
pannetje met koud water op een hoog vuur aan de kook, temper het vuur en laat
de lardons 1 minuut blancheren
n Giet de lardons af en overgiet
ze even met koud water
n Dep de lardons droog
n Sauteer ze in een kleine koekenpan tot ze bruin en knapperig
zijn
n Laat ze op keukenpapier uitlekken
n Vermeng het pompoenmengsel in de middelgrote pan met de
overgebleven kippenbouillon
n Breng aan de kook, voeg 6 eetlepels boter, zout, peper en
de lichtgeklopte slagroom toe
n Doe het mengsel over in de mengkom van een elektrische
mixer en klop op gemiddelde snelheid tot de massa zacht en romig is
n Maak op smaak af
n Giet de soep in een voorverwarmde soepterrine
n Verdeel het cantharellenmengsel over vier voorverwarmde
soepborden
n Voeg de pompoensoep toe
n Strooi de lardons erover en
schep desgewenst een lik opgeklopte slagroom in het midden van elk bord
n Garneer de pompoensoep met takjes kervel en dien
onmiddellijk op