Soepje van pastinaak en knolselder met kruidencoulis

 

Een smaakvolle soep versierd met een coulis van verse kruiden en amandels. Succes verzekerd op uw ' feesttafel! Bovenctien kan u deze soep volledig vooraf bereiden

 

Ingrediënten (4 pers)

n   ± 250 gr pastinaak (in het seizoen)

n   200 gr knolselder

n   2 uien

n   1 bakje tuinkers

n   8 eetlepels olijfolie

n    4eetlepels amandelschilfers

n   1 liter vetarme groentenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 liter heet water)

n   1 plantje bieslook

n   1 plantje basilicum

n   1 bosje peterselie

n   1 koffielepel tijm (Topaz)

n   peper en zout

 

Bereiding

n   Schil de pastinaak, de knolselder en de uien en snij in stukjes

n   Bak de amandelschilfers zonder vetstof kort aan in een pan met antiaanbaklaag

n   Hak het bieslook, de peterselie, de tuinkers en het basilicum fijn

n   Mix alle verse kruiden met 6 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels water

n   Breng op smaak met peper en zout

n   Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote kookpot en stoof de uien glazig gedurende 1 minuut

n   Voeg de stukjes groenten toe, alsook de groentenbouillon en de tijm

n   Laat 15 minuten afgedekt koken

n   Mix de soep

n   Kruid naar smaak met peper en zout en voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is

n   Hebt u de soep vooraf klaargemaakt, verwarm ze dan op een zacht vuurtje, zonder ze te laten token

n   Serveer in diepe borden en versier met een cirkeltje kruidencoulis

n   Strooi er de amandelschilfers over

 

Tip

n   Om deze herfstsoep te versieren kan u de amandelschilfers vervangen door huisbereide croutons

 

Bereiding Huisbereide croutons

n   Snij figuurtjes uit sneetjes brood met behulp van deegvormpjes of een mesje

n   Bak de brood figuurtjes goudbruin in de pan in 1 à 2 eetlepels olijfolie

n   Voor een goudbruin korstje belegt u de croutons met kaas (abdijkaas bijvoorbeeld) en zet u ze onder de grill tot de kaas lichtjes gegratineerd is

 

Info – Pastinaak in de kijker

n   Hoewel pastinaak al van oudsher bekend is in onze keuken, was deze groente de laatste decennia verdwenen uit de groentenafdeling. Tegenwoordig krijgt deze 'vergeten groente' weer veel aandacht. Pastinaak dankt zijn bijnaam 'witte wortet' aan zijn vorm en smaak. Deze wintergroente is rijk aan vezels, een bron van vitamine C en bevat kalium en magnesium

n   In de winkel: van oktober tot eind maart

n   In de keuken: hij doet het goed in soepen., stoofpotjes, gratins... maar ook geraspt in een salade of gefrituurd in dunne schijfjes met een dipsausje. U kan hem 1 à 2 weken bewaren in de koelkast

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen