Soepje van pastinaak en knolselder met kruidencoulis |
Een smaakvolle soep versierd met een coulis van verse kruiden en amandels. Succes verzekerd op
uw ' feesttafel! Bovenctien kan u deze soep volledig
vooraf bereiden
Ingrediënten (4 pers) n ± 250 gr
pastinaak (in het seizoen) n
200 gr knolselder n
2 uien n
1 bakje tuinkers n
8 eetlepels olijfolie n
4eetlepels amandelschilfers n 1 liter vetarme groentenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 liter heet
water) n
1 plantje bieslook n
1 plantje basilicum n
1 bosje peterselie n
1 koffielepel tijm
(Topaz) n
peper en zout |
|
Bereiding
n Schil de pastinaak,
de knolselder en de uien en snij in stukjes
n Bak de
amandelschilfers zonder vetstof kort aan in een pan met antiaanbaklaag
n Hak het bieslook,
de peterselie, de tuinkers en het basilicum fijn
n Mix alle verse
kruiden met 6 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels water
n Breng op smaak met
peper en zout
n Verhit 2 eetlepels
olijfolie in een grote kookpot en stoof de uien glazig gedurende 1 minuut
n Voeg de stukjes
groenten toe, alsook de groentenbouillon en de tijm
n Laat 15 minuten afgedekt koken
n Mix de soep
n Kruid naar smaak
met peper en zout en voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is
n Hebt u de soep
vooraf klaargemaakt, verwarm ze dan op een zacht vuurtje, zonder ze te laten token
n Serveer in diepe
borden en versier met een cirkeltje kruidencoulis
n Strooi er de amandelschilfers over
Tip
n Om deze herfstsoep
te versieren kan u de amandelschilfers vervangen door huisbereide croutons
Bereiding Huisbereide croutons
n Snij figuurtjes uit
sneetjes brood met behulp van deegvormpjes of een mesje
n Bak de brood
figuurtjes goudbruin in de pan in 1 à 2 eetlepels olijfolie
n Voor een goudbruin
korstje belegt u de croutons met kaas (abdijkaas
bijvoorbeeld) en zet u ze onder de grill tot de kaas lichtjes gegratineerd is
Info – Pastinaak in de kijker
n Hoewel pastinaak al
van oudsher bekend is in onze keuken, was deze groente de laatste decennia
verdwenen uit de groentenafdeling. Tegenwoordig
krijgt deze 'vergeten groente' weer veel aandacht. Pastinaak dankt zijn bijnaam
'witte wortet' aan zijn vorm en smaak. Deze
wintergroente is rijk aan vezels, een bron van vitamine C en bevat kalium en
magnesium
n In de winkel: van
oktober tot eind maart
n In de keuken: hij
doet het goed in soepen., stoofpotjes, gratins...
maar ook geraspt in een salade of gefrituurd in dunne schijfjes met een
dipsausje. U kan hem 1 à 2 weken bewaren in de koelkast