Mechelse asperges met garnalen geglaceerd met bieslookroom |
Recept van Felix Alen
Ingrediënten
(4 pers) n 2 bussels Mechelse asperges
geschild n 250 gr gepelde grijze garnalen n 1 groene courgette n 2 dl room n 2 eetlepels gehakte bieslook n 4 dl visfumet (zie basisbereidingen) n 1 eetlepel instant roux n peper en zout n takjes bieslook n 4 bieslookbloemen |
|
Bereiding
n
Kook de asperges beetgaar in gezouten water
n
Snij de kopjes af op 3 cm en snij de steeltjes in schuine schijfjes
n
Bind de kopjes samen met een geblancheerd bieslooktakje
n
Giet het aspergekookvocht en de visfumet samen en
kook het uit tot er nog een 8 dl overblijft
n
Bind dit soepje dan met de roux
n
Schil ondertussen de courgette met een dunschiller en blancheer de schillen
n
Bekleed met de mooiste exemplaren cilindervormen van 4 cm doorsnede
n
Vul die op met de garnalen
n
Klop de room half op en meng er de bieslook onder
n
Doe in kleine soepbordjes of kommetjes de verwarmde aspergestukjes
n
Lepel hierop de soep
n
Verdeel de room op de soep en hou de kommetjes onder de grill van de oven
zodat het gerechtje 'glaceerd'
n
Zet juist voor het opdienen een garnaaltaartje midden in de soep en zet er
een busseltje aspergekopjes op
n
Versier met bieslook, kruidenbloemetjes of andere kruiden
Tips en weetjes
n
' Glaceren' heeft in de keuken verschillende betekenissen. Ook bestrooien
met bloemsuiker, bedekken met gelei, iets ijskoud maken, met suiker glanzend
maken en kaas en/of broodkruim laten korsten onder de grill zijn enkele andere
betekenissen
n
Voor het opwarmen van de garnalen kan best de microgolf oven gebruikt
worden
n
Alhoewel wij vinden dat bloemen dikwijls een goedkoop bordversiersels zijn
maken wij graag een uitzondering voor kruidenbloemetjes. Die hebben tenminste
een sublieme smaak. Toch plukt men ze beter uit elkaar alvorens op te eten. Het
zijn anders kleine smaakbombardementen