Gestoofde peren met parfait van Hasseltse speculaas en Heidebittroom

 

Ingrediënten (4 pers)

n  4 mooie peren (Doyenné du Comice of Durondeau)

n  200 gr bruine suiker (Kandijsuiker)

n  ½ liter sterke koffie

n  2 Hasseltse speculazen

n  2 steranijs

n  1 kaneelstokje

n  2 eidooiers

n  3 dl room

n  100 gr suiker

n  2 dl Heidebitt (kruidenjenever)

n  In de oven gedroogde dunne schijfjes peperkoek

n  Kaneelpoeder

 

 

 

Bereiding

n  Schil de peren en kook ze in de koffie

n  Voeg tijdens het koken de Kandijsuiker, de steranijs en het kaneelstokje toe (de kooktijd hangt af van de soort peer, harde peren 20 minuten, malsere peren 10 minuten)

n  Neem de peren uit de koffie, laat afkoelen

n  Snij het steeltje af en hol ze uit

n  Week de speculazen in 2 dl perenkookvocht en maal ze zeer fijn in de keukenrobot

n  Klop de eidooiers en 50 gr suiker op tot een witte luchtige massa

n  Klop room op met de rest van de suiker

n  Meng de speculaasbrij met de eidooiers en één derde van de opgeklopte room

n  Zet deze bereiding gedurende enkele uren in de diepvries

n  Meng de rest van de room met de kruidenlikeur en bewaar ze in de koelkast

n  Kook het perenkookvocht tot de helft in en koel af

n  Vul juist voor gebruik de peren met de Heibebitt room

n  Klop de speculaasparfait (want nu heet zo een bereiding “parfait”) wat los en doe deze in een spuitzak (eventueel met een speciaal spuitmondje om sliertjes te spuiten)

n  Spuit nestjes op ijskoude borden en deponeer er de peren in. Versier met wat munt, peperkoekchips en saus

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen