Zwezerik met pompoencrème, salade van pompoen en jus van cabernet-sauvignonazijn |
Ingrediënten zwezerik (4
pers) n 1 dl groentenbouillon n 600 gr schoongemaakte zwezerik n peper en zout n bloem n maïsolie n klontje boter Ingrediënten pompoencrème en brunoise n 1 kleine Franse pompoen n olijfolie n 1 klein uitje, fijngesneden n peper en zout n 3 dl kippenbouillon n 3 dl melk n 3 dl room n olijfolie n sap vaan 1 citroen n 2 takjes peterselie, fijngesnipperd n 2 takjes koriander, fijngesnipperd Ingrediënten gehakte pompoenpitten n 100 gr pompoenpitten n Peper en fleur de sel Ingrediënten jus n 1 dl cabernet-sauvignonazijn n 1 dl kalfsjus n klontje boter Afwerking n atsinacress (of tuinkers) |
|
Bereiding
n
Zwezeriken
n Breng de groentebouillon
aan de kook
n Pocheer daarin de
zwezeriken ± 8 minuten
n Laat ze afkoelen en snij
ze vervolgens in 4 gelijke porties
n Kruid de zwezeriken met
peper en zout en wentel ze kort in de bloem
n Klop goed af
n Verhit maïsolie in een
pan en bak daarin de zwezeriken rondom goudbruin en krokant
n Werk tot slot af met een
klontje boter dat je laat bruisen in de hete pan
n
Pompoencrème en brunoise
n Schil de pompoen,
verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in grove stukken
n Snij 1 stuk in
flinterdunne schijfjes voor de afwerking.
n Snij een ander stuk in brunoise (piepkleine blokjes) - je hebt ± 4 eetlepels van
deze brunoise nodig
n Marineer de brunoise van pompoen met peper, zout, olijfolie, citroensap
en de fijngesnipperde kruiden
n Stoof de rest van de
stukken pompoen aan in olijfolie samen met het uitje
n Kruid goed met peper en
zout
n Bevochtig met
kippenbouillon, melk en room en laat 10 à 15 minuten zachtjes gaar koken
n Giet het vocht af en
bewaar het in een kom
n Mix de gare
pompoenstukken met een deel van het vocht in de blender tot een gladde massa
n Start met een weinig
vocht, anders wordt de crème te vloeibaar
n
Gehakte pompoenpitten
n Verhit een pan zonder
vetstof en rooster daarin de pompoenpitten
n Strooi er wat fleur de sel over en hak ze fijn
n
Jus
n Kook de azijn in tot hij
een beetje karameliseert
n Blus met de kalfsjus
n Meng er een beetje boter
onder tot je een smeuïg sausje krijgt
n Verdeel de zwezerik,
pompoencrème en brunoise over de borden
n Lepel wat jus naast de
zwezerik
n Werk af met atsinacress en breek de fijngesneden pompoenplakjes over
het gerecht