Krokantje van chocola met koffieroom

 

Bereidingstijd: 1uur 15 minuten

 

Ingrediënten soepje (6 pers)

n   hazelnoten, fijngemalen

n   verkruimelde speculaas

n   vanille-ijs

Ingrediënten chocoladekoekjes

n   90 gr boter

n   3 eiwitten

n   90 gr bloemsuiker

n   75 gr bloem

n   15 gr cacaopoeder

Ingrediënten garnering

n   5 dl slagroom

n   instantkoffiepoeder

n   wat bloemsuiker

n   een geutje Baileys

n   2 eetlepels pralinépasta

n   100 gr kristalsuiker

n   1 theelepel vloeibare glucose

n   boter

n   room

n   eventueel zeezout

 

scannen0001 (2)

 

Bereiding

n   Smelt de boter voor de koekjes

n   Klop de eiwitten los en meng er bloemsuiker, bloem en cacaopoeder door

n   Voeg de boter toe en laat afkoelen tot je het met een spatel kan uitsmeren in de vorm die je hebt uitgesneden in tekenpapier

n   Bak 5 à 8 minuten op 180°C

n   Klop 250 ml slagroom half op, voeg er koffiepoeder en eventueel bloemsuiker aan toe. Baileys geeft wat extra smaak aan de room

n   Klop verder op tot pieken en doe in een spuitzak

n   Klop voor de pralinéroom de rest van de room op

n   Doe de pasta erbij

n   Klop op en doe in een spuitzakje

n   Doe de kristalsuiker met een klein scheutje water en de glucose in een pannetje

n   Laat inkoken zonder te roeren tot je een bruine karamel hebt

n   Neem van het vuur

n   Voeg een klontje boter toe en blus met room tot je de juiste dikte krijgt

n   Zet koel weg tot gebruik

n   Spuit een toefje koffieroom op een bord, daarop een koekje, weer een toefje koffieroom en zo verder tot je een torentje hebt

n   Daarnaast komen wat pralinéroom, een lijntje karamel, wat hazelnotencrumble en een bedje van speculaaskruim waarop je nog een bolletje vanille-ijs kan leggen

n   Voor de liefhebbers mag er bovenop de karamel nog wat zeezout

 

Tip

n   Voor een heus kerstdessert stapel je de krokantjes van groot naar klein en geschrankt alsof je een kerstboompje bouwt. Dat boompje kan je bestrooien met wat bloemsuiker: sneeuw!

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen