Confit van appel en peer met mascarponecrème, mandarijngelei, cranberrysiroop en amandelcrumble

 

 

Ingrediënten confit (4 pers)

n   2,5 dl water

n   2,5 dl sauternes

n   250 gr suiker

n   200 gr honing

n   1 vanillestokje

n   1 laurierblaadje

n   1 kaneelstokje

n   4 repen citroenschil

n   2 appels

n   2 peren

Ingrediënten mascarponecrème

n   75 gr gele rozijnen

n   3 eetlepels water

n   3 eetlepels bruine rum

n   250 gr mascarpone

Ingrediënten mandarijngelei

n   2,5 dl vers mandarijnsap

n   1 gelatineblaadje

Ingrediënten cranberrysiroop

n   100 gr suiker

n   1 dl water

n   200 gr cranberry's

n   2 stuks steranijs

n   4 kruidnagels

n   4 repen sinaasappelschil

n   1 flinke schijf gember

n   4 kardemompeulen

Ingrediënten amandelcrumble

n   100 gr witte amandelen

n   100 gr koude boter

n   100 gr bloem

n   100 gr suiker

n   ¼ theelepel speculaaskruiden, quatre épices of mixed spice

Ingrediënten presentatie (facultatief)

n   gedroogde appel- en peerschijfjes

 

 

Bereiding

n   Confit

n   Verwarm het water, de sauternes, suiker en honing op een laag vuur

n   Voeg de vanille, laurier, kaneel en citroenschil toe

n   Laat kort inkoken

n   Schil en halveer de appels en peren

n   Leg in de siroop en laat op laag vuur konfijten tot het fruit zacht en glazig is

n   Laat afkoelen in de siroop

 

n   Mascarponecrème

n   Doe de rozijnen, water en rum in een pan en breng aan de kook

n   Haal van het vuur, dek af en laat de rozijnen zwellen

n   Zeef en roer het vocht door de mascarpone

n   Hou de rozijnen apart.

n   Mandarijngelei

n   Laat de helft van het mandarijnsap inkoken tot 2 eetlepels

n   Week de gelatine in koud water

n   Knijp uit en roer door het ingekookte mandarijnsap

n   Haal van het vuur en voeg de rest van het verse mandarijnsap toe

n   Zet koel weg.

n   Canberrysiroop

n   Maak een siroop met de suiker en het water

n   Voeg de cranberry's en specerijen toe

n   Laat 20 minuten koken

n   Haal van het vuur en duw door een zeef

n   Bewaar de siroop

n   Amandelcrumble

n   Verwarm de oven voor op 180°C

n   Maal de amandelen fijn

n   Wrijf de boter door de suiker tot het mengsel op broodkruimels lijk

n   Voeg de amandelen, suiker en kruiden toe

n   Bak de crumble in 15 à 20 minuten goudbruin en krokant

n   Presentatie

n   Schik de appel en peer op een of twee bordjes

n   Sandwich gedroogde appel- en peerschijfjes met mascarponecrème en werk af met de gelei, siroop, crumble en geweekte rozijnen

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen