Feestelijke pastinaaksoep met
vanille en amandelkruim |
Pastinaak is een typische herfst- en wintergroente met een ietwat zoete,
aardse smaak. Deze feestelijke soep is zo zacht en romig dat je haar naar
binnen lepelt als een dessert. Een vleugje vanille en het krokante amandelbroodkruim
versterken het effect. Serveer deze soep in kleine porties, want ze is
behoorlijk machtig.
Ingrediënten soep (4 pers) n 1 eetlepel
olijfolie n 1 kleine ui,
fijngehakt n 1
middelgrote aardappel, geschild en in blokjes n 2 stevige
pastinaken, geschild en in blokjes n ± 700 ml
hete groentebouillon n 1 dl
(soja)room n ½ vanillestokje n peper en
zout Ingrediënten amandelkruim n 1 eetlepel
olijfolie n 4 sneetjes
stokbrood van een dag oud n 2 eetlepels
amandelschilfers |
|
Bereiding
n
Fruit de ui in de olijfolie tot hij glazig is
n
Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe en laat
enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken. Snijd het
vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de
vanillepeul bij de soep. Wanneer de groenten gaar zijn, verwijder je het
vanillestokje en pureer je de soep. Roer er de room door en kruid met peper en
zout. Laat op een zacht vuurtje nog even goed doorwarmen, maar breng de soep niet
meer aan de kook. Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes
stokbrood tot je grove kruimels hebt. Meng de kruimels met de amandelschilfers.
Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende tot het
goudbruin kleurt. Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim
en dien onmiddellijk op.