Feestelijke pastinaaksoep met vanille en amandelkruim

 

Pastinaak is een typische herfst- en wintergroente met een ietwat zoete, aardse smaak. Deze feestelijke soep is zo zacht en romig dat je haar naar binnen lepelt als een dessert. Een vleugje vanille en het krokante amandelbroodkruim versterken het effect. Serveer deze soep in kleine porties, want ze is behoorlijk machtig.

 

Ingrediënten soep (4 pers)

n   1 eetlepel olijfolie

n   1 kleine ui, fijngehakt

n   1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes

n   2 stevige pastinaken, geschild en in blokjes

n   ± 700 ml hete groentebouillon

n   1 dl (soja)room

n   ½ vanillestokje

n   peper en zout

Ingrediënten amandelkruim

n   1 eetlepel olijfolie

n   4 sneetjes stokbrood van een dag oud

n   2 eetlepels amandelschilfers

 

pastinaaksoep met vanille en amandelkruim

 

Bereiding

n   Fruit de ui in de olijfolie tot hij glazig is

n   Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes toe en laat enkele minuten stoven. Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep op een zacht vuur koken. Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes samen met de vanillepeul bij de soep. Wanneer de groenten gaar zijn, verwijder je het vanillestokje en pureer je de soep. Roer er de room door en kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuurtje nog even goed doorwarmen, maar breng de soep niet meer aan de kook. Maak intussen het amandelkruim. Mix of verkruimel de sneetjes stokbrood tot je grove kruimels hebt. Meng de kruimels met de amandelschilfers. Verhit de olie in een koekenpan en bak het kruimelmengsel al roerende tot het goudbruin kleurt. Strooi over elke portie soep een paar eetlepels amandelkruim en dien onmiddellijk op.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen