Taartje van zalmmousse

 

Bereidingstijd: ca.35 minuten

 

Ingrediėnten (6 pers)

n   1 komkommer

n   2 eetlepels zonnebloem- of arachideolie

n   1 blik rode zalm (± 450 gr)

n   1 volle eetlepel mayonaise

n   4 eetlepels zure room

n   2 eetlepels citroensap

n   mespunt cayennepeper

n   2 eetlepels fijngehakte verse dille (of diepvries)

n   4 blaadjes gelatine

n   1 eetlepel kappertjes

n   6 (ramequin)bakjes

n   toastbrood

 

taartje van zalmmousse

 

Bereiding

n   Zet de kleine ronde (ramequin)bakjes klaar

n   Snijd de geschilde komkommer in de lengte in 6 dunne plakken

n   Bestrijk de binnenkant en bodem van de bakjes dun met olie

n   Leg dan een plak komkommer tegen de binnenwand en druk deze aan

n   Laat de zalm uitlekken en verwijder graten en velletjes

n   Pureer de zalm met behulp van een elektrische keukenmachine

n   Roer de mayonaise, zure room, het citroensap, de cayennepeper en de dille erdoorheen

n   Week de gelatineblaadjes enkele minuten in een met koud water gevulde kom

n   Knijp het vocht uit de zacht geworden blaadjes

n   Verhit ± 2 eetlepels water in een steelpan en los de gelatineblaadjes hierin op

n   Giet dit bij het zalmmengsel en roer goed door elkaar

n   Verdeel het zalmmengsel over de bakjes en zorg dat de komkommer tegen de binnenkant op zijn plaats blijft zitten

n   Laat de bakjes met zalmmousse afgedekt met folie in de koelkast enkele uren opstijven

n   Plaats de bakjes met de moussekant op een bord

n   Stort de vulling op het bord

n   Garneer de zalmmousse met enkele kappertjes en eventueel een takje dille

n   Eet hier warme toast bij

 

Tip

n   Vervang de plakjes komkommer door op maat gesneden plakjes gerookte zalm

 

Wijntip

n   Dit vissige gerecht vraagt om een frisse, fruitige en verfijnde witte wijn: een Elzasser riesling! Overigens ook heel lekker als aperitief.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen