Lamsfilet in herfstkleed |
Ingrediënten (4 pers) n
600 gr lamsfilet n
75 gr bakboter n
4 jonagold-appels, uitgehold n
5 cl jenever n
1 stengel groene selder, fijngesneden n
3 sjalotten, fijngehakt n
25 cl bosbier n
50 gr walnoten, gepeld, gehakt n
2 jeneverbessen n
1 dl room n
1 dl vleesbouillon n
400 gr bospaddenstoelen, in zeer dunne plakjes n
1 takje citroenmelisse n
3 aardappelen (bintje), in vorm gesneden n
peper en zout n
puntzeef |
|
Bereiding
n
Spoel de selderij en snij fijn
n
Pel de gepelde walnoten en hak in stukjes
n
Pel de sjalotten en hak eveneens zeer fijn
n
Spoel de appelen en droog af
n
Snij de onderkant eraf, zodat het kroontje verwijderd
is
n
Op deze manier blijven de appelen mooi staan
n
Snij van de bovenzijde een hoedje van ongeveer 1 cm
n
Laat het steeltje eraan
n
Verwijder het klokhuis met een scherp mesje of een
appelboor
n
Hol verder uit tot er een dikte van 1 cm aan
vruchtvlees overblijft
n
Snij de lamsfilet in gelijke delen zodat elk stuk
dezelfde hoogte heeft als de appelen
n
Wrijf de boleten proper met keukenpapier en snij in
zeer dunne plakjes
n
Schil de aardappelen en snij in de lengte in schijven
van 1 cm dikte
n
Geef iedere schijf de vorm van een herfstblad (als
sjabloon kan eventueel een echt blad, dat goed gespoeld werd, genomen worden)
n
Om een nervenpatroon te maken, maak met de punt van
een scherp mes insnijdingen
n
Plaats in iedere appel een stukje lamsfilet
n
Zet de appelen naast elkaar zetten in een kom en
overgiet met het bosbier en de jenever
n
Voeg de fijngesneden selderij, de jeneverbessen en de
helft van de walnoten erbij
n
Dek de kom af en laat ten minste enkele uren marineren
in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen vermengen = marineren
n
Laat een weinig boter in een pan smelten en bruin
hierin de boleten
n
Kruid met peper en zout
n
Haal de stevig geworden boleten uit de pan en hou warm
n
Haal de appelen uit de marinade en dep droog met
keukenpapier
n
Laat ze aan de boven- en onderzijde bruinen in het
bakvet van de boleten samen met de fijngesnipperde sjalotten
n
Kruid met peper en zout
n
Overgiet met het marinadevocht en de bouillon
n
Plaats de hoedjes terug op de appelen en laat het
geheel op een heet vuur ongeveer 15 minuten garen (dit kan ook in de
microgolfoven)
n
Bak de 'herfstblaadjes' in heet frituurvet zoals
frieten
n
Neem de gare appelen voorzichtig uit de pan en hou
warm
n
Zeef het stoofvocht en laat snel inkoken
n
Voeg de room toe, laat goed doorkoken, neem van het
vuur en voeg de rest van de fijngehakte walnoten toe
n
Schep in het midden van voorverwarmde borden enkele
eetlepels saus
n
Plaats hierop de appelen
n
Steek naast elk steeltje een blaadje citroenmelisse
(of munt)
n
Werk af met enkele gefrituurde aardappelblaadjes en de
paddestoelschijven