Gebraiseerd varkenshaasje met asperges

 

 

Ingrediėnten (6 pers)

n       24 ą 30 asperges

n       1 kleine preistaaf

n       2 wortelen

n       2 grote uien

n       1 groene selder

n       2 varkenshaasjes van ±400gr elk

n       1 l vleesfond

n       boter

n       peper en zout

 

Ingrediėnten voor de Hollandse saus

n       250gr boter

n       4 eierdooiers

n       sap van ½ citroen

n       1 dl witte wijn

 

Bereiding

n       Schil en kook de asperges

n       Snij er punten van 8 ą 10cm af

n       Snij 6 bandjes prei van 1cm breed en 20cm lang

n       Dompel ze even in kokend water en verfris ze

n       Bind hiermee de aspergepunten samen

n       Versnij de aspergestaarten in kleine stukjes

n       Snij de wortelen, de uien en de selder in kleine dobbelsteentjes

n       Kruid het vlees en kleur het in wat boter

n       Doe de groenten in de braadpan en voeg 1 liter vleesfond toe

n       Dek het geheel af en laat opkoken

n       Laat ±20 min garen in een warme oven van 180°C

n       Voeg de aspergestukjes bij de saus

n       Leg de asperges op een met boter ingestreken ovenplaat met opstaand randje

n       Strijk de asperges in met gesmolten boter

n       Verwarm ze even in een warme oven

n       Versnij het varkenshaasje en leg het onderaan het bord

n       Overgiet met de saus en de groenten

n       Bovenaan legt u de asperges en lepel er wat Hollandse saus over

n       Serveer met en gebakken aardappel

 

Bereiding Hollandse saus

n       Smelt de boter

n       Schuim ze af en giet alleen het olieachtige gedeelte over in een kom

n       Klop de eierdooiers met het citroensap en de witte wijn op een zacht vuurtje tot een homogene massa

n       Werk op met de gesmolten boter en kruid af

 

Wijntip

n       Zachte rode wijn vb een Bergerac of een Cahors

 

Culinaire Kookclub Houthalen