Garnaaltjes met mayonaiseschuim en een mini
aspergekroketje met mosterd-dillesaus |
Ingrediënten diversen (12 pers) n
350 gr kleine garnaaltjes n
ovale glaasjes 1 per
persoon n
2 stuks patronen voor de
kidde n
spuitzak met ronde
spuitmond n
ijsblokjes n
frituurpan Ingrediënten aspergekroketje n
750 gr asperges n
75 gr bloem n
75 gr boter n
75 gr gekookte ham
(mager) in plakjes n
5 dl aspergevocht n
2 eetlepels aspergevocht n
90 gr eiwit (losgeklopt),
vloeibaar n
150 gr bloem (om te
paneren) n
250 gr paneermeel, of
zoveel als nodig is n
2 blaadjes gelatine n
peper en zout n
± 3 dl arachideolie om te
frituren Ingrediënten mayonaiseschuim n
250 gr mayonaise n
1 blaadje gelatine n
1 dl melk Ingrediënten mosterddillesaus n
50 gr mayonaise n
50 gr mosterd n
35 gr dille n
suiker, naar smaak Ingrediënten basisch recept mayonaise n
2½ dl olie n
1 citroen n
1 eidooier, vloeibaar n
1 theelepel mosterd n
peper en zout Ingrediënten
garnering) n
½ bos dille |
|
Bereiding
n
Aspergekroketje - direct mee beginnen!
n Schil de asperges en snij de onderkantjes er
af
n Gebruik eventueel de kontjes en schillen om een bouillon te trekken
n Snij de asperges in kleine stukjes en kook ze in weinig water tot ze
gaar zijn
n Laat ze goed uitlekken in een zeef
n Laat het kookvocht inkoken tot 5 dl
n Week de gelatine
n Snij de ham in kleine stukjes
n Maak een roux, op matig vuur, door de boter te smelten en de bloem
hieraan toe te voegen
n Voeg het warme aspergevocht, zoveel als nodig is, beetje bij beetje toe
en roer goed
n Voeg de aspergestukjes en fijngesneden ham toe en roer door
n Los de gelatine op in 2 eetlepels aspergevocht en voeg toe aan de massa,
zonodig op smaak brengen met zout en peper
n Laat zo snel mogelijk afkoelen in ijswater
n Doe de ragout in een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit op
bakpapier lange banen
n Span er keukenfolie over en zet in de koeling of vriezer
n Klop voor het paneren van de kroketjes de eiwitten los
n Zet bloem en paneermeel (apart) in schaaltjes klaar
n Snij de sterk afgekoelde roux in stukjes van ± 4 à 5 cm
n Haal deze eerst door de bloem, dan door het losgeklopte eiwit en dan
door het paneermeel
n Dan wéér door het eiwit en nogmaals door het paneermeel
n Laat de kroketjes op een schaal nog even goed aanvriezen.
n Bak de kroketjes in de frituurpan, met arachideolie, op 180°C
n
Mayonaise – basisrecept voor 300 gr
n
Pers de citroen uit en zeef
het sap
n
Doe eidooier en 1 theelepel
mosterd in een kom en roer met een garde glad
n
Laat er al roerende
druppelsgewijs de olie bijlopen (gebruik geen olijfolie, die is te sterk van
smaak)
n
Doe het, in het begin, niet
te vlug, anders gaat het schiften
n
Wanneer er een dikke massa
is ontstaan, deze afslappen met citroensap
n
Breng op smaak met peper en
zout
n Mayonaiseschuim
n
Laat de gelatine weken in
ruim koud water
n
Verwarm de melk en voeg
hieraan de geweekte gelatine toe
n
Laat afkoelen
n
Vermeng de afgekoelde melk
met de 250 gr mayonaise en doe het geheel in een kidde
n
Draai een voor een de
patronen op de kidde en zet weg
n
Voor gebruik goed schudden
n
Mosterddillesaus
n
Houd een paar kleine takjes
dille apart voor de garnering en hak de rest fijn
n
Roer voor de mosterd-
dillesaus de mosterd, suiker, mayonaise en de fijngehakte dille door elkaar
n Uitserveren
n
Verdeel de garnaaltjes over
de ovale glaasjes en spuit hierop met de kidde een toef mayonaiseschuim
n
Garneer met een klein takje
dille en zet op het bordje
n
Leg hiernaast het
gefrituurde kroketje en garneer met een streepje mosterddillesaus op het bordje
Tip
n Giet gebruikte olie in een lege wijnfles