Asperge crème-soep met roomijs

 

Ingrediënten aspergesoep (6 pers)

n   1 kg (soep)-asperges

n   zout en peper

n   4 liter water

n   ¾ eetlepel suiker

n   stukje foelie\

n   90 gr boter

n   90 gr bloem

n   3 eierdooiers (vloeibaar)

n   2½ dl. Room

n   2 à 4 stuks groentebouillonblokjes

n   2 eetlepels rode peperkorrels

n   2 eetlepels fijn gehakte peterselie

Ingrediënten roomijs

n   6 stuks eierdooiers, vloeibaar

n   120 gr witte basterdsuiker

n   3 dl room

n   3 dl volle melk

 

 

 

Bereiding

n   Roomijs

n   Doe de eierdooiers met de basterdsuiker in een kom en klop met een handmixer tot een stevige schuimige massa

n   Voeg de room met de melk toe en klop tot een mooie emulsie

n   Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai tot een stevige maar geen harde consistentie

n   Maak er bolletjes van en zet het ijs tot een kwartier voor gebruik in de diepvries

n   Laat het daarna in de koelkast tot 5 minuten voor het uitserveren staan

n   Het ijs dient bij het uitserveren stevig maar niet hard te zijn!

n   Asperge-crèmesoep

n   Schil de asperges en snij ± 2 cm van de onderkant af

n   Doe de schillen en onderkantjes in een pan

n   Voeg 4 liter water, foelie en suiker toe en breng aan de kook

n   Zodra het water kookt de vlam kleiner draaien en de schillen 15 minuten laten trekken

n   Giet het vocht door een zeef en vang het op

n   Gooi de schillen weg

n   Kook de, in schuine stukjes gesneden, asperges in het vocht van de schillen in ± 15 minuten, haal uit de pan en leg apart

n   Maak een roux; doe boter in een soeppan, laat op zacht vuur smelten en voeg de bloem toe, roer tot alle bloem opgenomen is

n   Laat de bloem, al roerende 1 minuut garen en voeg dan onder voortdurend roeren het aspergenat beetje bij beetje toe tot benodigde hoeveelheid

n   Voeg enkele bouillonblokken toe en laat het geheel even doorkoken

n   Klop de dooiers met de room goed los, roer er enkele lepels van de hete soep aan toe en voeg vervolgens bij de hete soep

n   Laat de soep niet meer koken om schiften te voorkomen

n   Uitserveren: Schep in het midden van een soepbord een bergje aspergestukjes en daarop een bolletje roomijs, garneer het met enkele rode peperkorrels en de peterselie

n   Serveer de soep aan tafel, schep de soep rondom het ijs

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen