Asperge crème-soep met
roomijs |
Ingrediënten aspergesoep (6 pers) n
1 kg (soep)-asperges n
zout en peper n
4 liter water n
¾ eetlepel suiker n
stukje foelie\ n
90 gr boter n
90 gr bloem n
3 eierdooiers (vloeibaar) n
2½ dl. Room n
2 à 4 stuks
groentebouillonblokjes n
2 eetlepels rode
peperkorrels n
2 eetlepels fijn gehakte
peterselie Ingrediënten roomijs n
6 stuks eierdooiers,
vloeibaar n
120 gr witte
basterdsuiker n
3 dl room n
3 dl volle melk |
|
Bereiding
n
Roomijs
n Doe de eierdooiers met de basterdsuiker in een kom en klop met een
handmixer tot een stevige schuimige massa
n Voeg de room met de melk toe en klop tot een mooie emulsie
n Schenk het mengsel in de ijsmachine en draai tot een stevige maar geen
harde consistentie
n Maak er bolletjes van en zet het ijs tot een kwartier voor gebruik in de
diepvries
n Laat het daarna in de koelkast tot 5 minuten voor het uitserveren staan
n Het ijs dient bij het uitserveren stevig maar niet hard te zijn!
n Asperge-crèmesoep
n
Schil de asperges en snij ±
2 cm van de onderkant af
n
Doe de schillen en onderkantjes in een pan
n
Voeg 4 liter water, foelie en
suiker toe en breng aan de kook
n
Zodra het water kookt de vlam
kleiner draaien en de schillen 15 minuten laten trekken
n
Giet het vocht door een
zeef en vang het op
n
Gooi de schillen weg
n
Kook de, in schuine stukjes
gesneden, asperges in het vocht van de schillen in ± 15 minuten, haal uit de
pan en leg apart
n
Maak een roux; doe boter in
een soeppan, laat op zacht vuur smelten en voeg de bloem toe, roer tot alle
bloem opgenomen is
n
Laat de bloem, al roerende
1 minuut garen en voeg dan onder voortdurend roeren het aspergenat beetje bij
beetje toe tot benodigde hoeveelheid
n
Voeg enkele bouillonblokken
toe en laat het geheel even doorkoken
n
Klop de dooiers met de room
goed los, roer er enkele lepels van de hete soep aan toe en voeg vervolgens bij
de hete soep
n
Laat de soep niet meer
koken om schiften te voorkomen
n
Uitserveren: Schep in het
midden van een soepbord een bergje aspergestukjes en daarop een bolletje
roomijs, garneer het met enkele rode peperkorrels en de peterselie
n
Serveer de soep aan tafel,
schep de soep rondom het ijs