Gelakte duif met een trio van asperges |
Bereidingstijd: 120 minuten
Ingrediënten groene asperges met pata negra (4 pers) n
1 bussel groene asperges n
4 sneetjes pata negra n
zout Ingrediënten loempia van witte asperges n
½ bussel witte asperges n
Zout n
4 vellen filodeeg n
1 bosje pijpajuin Ingrediënten asperge-aardappelgratin n
½ kg nicola-aardappelen n
½ bussel
witte asperges n
100 gr geraspte kaas n
4 eierdooiers n
100 ml room Solo Delifine n
zout en peper n
nootmuskaat Ingrediënten gelakte duivenfilets n
1 bosje tijm n
1 bol knoflook rijstwijn n
vers stukje gember n
1 stengel citroengras n
balsamicoazijn n
tomatenketchup n
2 sjalotten n
verse tijm n
honing n
Solo vloeibaar n
8 duivenfilets Ingrediënten decoratie n
een handjevol peterselie n
olijfolie |
|
Bereiding
n
Groene
asperges met Pata Negra
n Snij de
(ongeschilde) groene asperges in staafjes van 5 cm en laat ze kort koken in
water met een snuifje zout
n Vorm met de
aspergestaafjes kleine bundeltjes en omwikkel ze met een sneetje Pata Negra
n Loempia van witte asperges
n
Neem ½ bussel witte asperges
n
Verdeel ze in twee
n
Maak de helft van de asperges schoon en snij in fijne
staafjes van 5 cm
n
Kook de aspergestaafjes kort in gezouten water tot ze
beetgaar zijn
n
Vorm kleine bundeltjes van de aspergestaafjes en
wikkel ze in een velletje filodeeg
n
Bind het pakketje vast met een fijn stengeltje
pijpajuin
n
Leg de bundeltjes op een ingevette bakplaat of op wat
bakpapier en bak ze mooi bruin in een voorverwarmde oven op 180°C
n
Asperge-aardappelgratin
n
Maak de andere helft witte asperges schoon
n
Schil de aardappels en snij ze in zeer kleine
dobbelsteentjes van maximaal 3 mm
n
Doe hetzelfde met de witte asperges
n
Kook beide in een aparte kookpot in gezouten water tot
ze beetgaar zijn
n
Giet af, maar bewaar het kookvocht
n
Kook de Solo Delifine in een
ander pannetje en kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat
n
Voeg 100 ml van het aspergevocht toe, laat afkoelen en
vermeng met de eierdooiers
n
Vul 4 ovenvormpjes met de asperge-aardappelmengeling
en giet er de roomsaus over
n
Strooi er de geraspte kaas over
n
Bak de gratin 20 minuten
mooi bruin op 180°C in een voorverwarmde oven
n
Gelakte
duivenfilet
n
Snij de sjalotten, look, gember, citroengras in grove
stukken en stoof aan in een weinig Solo Vloeibaar
n
Blus met een scheutje rijstwijn en wat balsamicoazijn
n
Voeg een toefje ketchup (voor de kleur) en een lepel
honing toe
n
Laat het geheel nog even sudderen
n
Meng de saus heel fijn met een staafmixer en passeer
het geheel door een zeef
n
Bak de duivenfilets aan weerszijden in een braadpan
n
Leg ze daarna in een ovenschotel en giet er een deel
van de saus over
n
Laat nog een tiental minuutjes nagaren in een
voorverwarmde oven op 100°C tot ze rosé zijn
n
Laat even rusten
n Bordschikkeing
n
Kies bij voorkeur voor een langwerpig bord
n
Snij de duivenfilet in evenredige dikke plakjes en
dresseer links of rechts op het bord
n
Lepel over de filets nog een klein beetje saus
n
Schik het trio van asperges naast de duivenfilet
n
Leg er de aspergegratin
naast en werk deze af met een takje bladpeterselie
n
Plaats het groene aspergebundeltje op het bord en leg
er dan de loempia van witte asperges bij
Tip
n Tot slot kun
je nog een groene olie maken met wat peterselie en olijfolie
n
Hak een handjevol peterselie fijn en mix met een
flinke scheut olijfolie zeer fijn in een blender
n
Enkele druppels hiervan geven je bord extra kleur
Weetje
n Groene
asperges hoef je niet te schillen