Gelakte duif met een trio van asperges

 

Bereidingstijd: 120 minuten

 

Ingrediënten groene asperges met pata negra (4 pers)

n   1 bussel groene asperges

n   4 sneetjes pata negra

n   zout

Ingrediënten loempia van witte asperges

n   ½ bussel witte asperges

n   Zout

n   4 vellen filodeeg

n   1 bosje pijpajuin

Ingrediënten asperge-aardappelgratin

n   ½ kg nicola-aardappelen

n   ½  bussel witte asperges

n   100 gr geraspte kaas

n   4 eierdooiers

n   100 ml room Solo Delifine

n   zout en peper

n   nootmuskaat

Ingrediënten gelakte duivenfilets

n   1 bosje tijm

n   1 bol knoflook rijstwijn

n   vers stukje gember

n   1 stengel citroengras

n   balsamicoazijn

n   tomatenketchup

n   2 sjalotten

n   verse tijm

n   honing

n   Solo vloeibaar

n   8 duivenfilets

Ingrediënten decoratie

n   een handjevol peterselie

n   olijfolie

 

gelakte duif met trio van asperges_jeroen(9)

 

Bereiding

n   Groene asperges met Pata Negra

n   Snij de (ongeschilde) groene asperges in staafjes van 5 cm en laat ze kort koken in water met een snuifje zout

n   Vorm met de aspergestaafjes kleine bundeltjes en omwikkel ze met een sneetje Pata Negra

n   Loempia van witte asperges

n   Neem ½ bussel witte asperges

n   Verdeel ze in twee

n   Maak de helft van de asperges schoon en snij in fijne staafjes van 5 cm

n   Kook de aspergestaafjes kort in gezouten water tot ze beetgaar zijn

n   Vorm kleine bundeltjes van de aspergestaafjes en wikkel ze in een velletje filodeeg

n   Bind het pakketje vast met een fijn stengeltje pijpajuin

n   Leg de bundeltjes op een ingevette bakplaat of op wat bakpapier en bak ze mooi bruin in een voorverwarmde oven op 180°C

n   Asperge-aardappelgratin

n   Maak de andere helft witte asperges schoon

n   Schil de aardappels en snij ze in zeer kleine dobbelsteentjes van maximaal 3 mm

n   Doe hetzelfde met de witte asperges

n   Kook beide in een aparte kookpot in gezouten water tot ze beetgaar zijn

n   Giet af, maar bewaar het kookvocht

n   Kook de Solo Delifine in een ander pannetje en kruid met peper, zout en een snuifje nootmuskaat

n   Voeg 100 ml van het aspergevocht toe, laat afkoelen en vermeng met de eierdooiers

n   Vul 4 ovenvormpjes met de asperge-aardappelmengeling en giet er de roomsaus over

n   Strooi er de geraspte kaas over

n   Bak de gratin 20 minuten mooi bruin op 180°C in een voorverwarmde oven

n   Gelakte duivenfilet

n   Snij de sjalotten, look, gember, citroengras in grove stukken en stoof aan in een weinig Solo Vloeibaar

n   Blus met een scheutje rijstwijn en wat balsamicoazijn

n   Voeg een toefje ketchup (voor de kleur) en een lepel honing toe

n   Laat het geheel nog even sudderen

n   Meng de saus heel fijn met een staafmixer en passeer het geheel door een zeef

n   Bak de duivenfilets aan weerszijden in een braadpan

n   Leg ze daarna in een ovenschotel en giet er een deel van de saus over

n   Laat nog een tiental minuutjes nagaren in een voorverwarmde oven op 100°C tot ze rosé zijn

n   Laat even rusten

n   Bordschikkeing

n   Kies bij voorkeur voor een langwerpig bord

n   Snij de duivenfilet in evenredige dikke plakjes en dresseer links of rechts op het bord

n   Lepel over de filets nog een klein beetje saus

n   Schik het trio van asperges naast de duivenfilet

n   Leg er de aspergegratin naast en werk deze af met een takje bladpeterselie

n   Plaats het groene aspergebundeltje op het bord en leg er dan de loempia van witte asperges bij

 

Tip

n   Tot slot kun je nog een groene olie maken met wat peterselie en olijfolie

n   Hak een handjevol peterselie fijn en mix met een flinke scheut olijfolie zeer fijn in een blender

n   Enkele druppels hiervan geven je bord extra kleur

 

Weetje

n   Groene asperges hoef je niet te schillen

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen