Rolletje savooikool met Breydelspek,
gerookt spek en spruitjes |
Ingrediënten (16 pers) n 2
savooikolen n 1 kg
spruiten n 16 kleine
aardappelen n 16 sneden
Breydelspek ( ½ cm) n 400 gr
gerookt spek (dun gesneden) n 1 dl witte
wijn n 150 gr boter n 1 dl room |
|
Bereiding
n
De 16 buitenste bladeren van de savooikool ontdoen van
hun nerven en krokant gaar koken in licht gezouten water
n
De rest van de koolbladeren eveneens ontdoen van hun
nerven en daarna in een fijne brunoise versnijden
n
De spruiten kuisen en eveneens krokant garen in licht
gezouten water
n
In vier versnijden en krokant aanbakken in een mengsel
van olijfolie en boter
n
Kruiden met pezo en
kruidnoot
n
Van het gerookt spek 16 sneetjes apart houden voor het
oprollen van de koolrolletjes
n
De rest van het gerookt spek in een julienne
versnijden
n
Het Breydelspek ook in een fijne julienne versnijden
n
Het Breydelspek kort aanstoven tot het lichtjes bruin
begint te worden
n
De fijne brunoise van de
savooikool aanstoven in een mengsel van olijfolie en boter tot de brunoise lichtjes begint te verkleuren
n
Er nadien de brunoise van
het gerookt spek ondermengen, nog even laten stoven en nadien bevochtigen met
de witte wijn
n
Verder laten garen op een zacht vuurtje tot bijna alle
vocht verdwenen is
n
Er dan een gedeelte van het gebakken Breydelspek
ondermengen
n
De gekookte savooikoolbladeren beleggen met dit
mengsel, oprollen en vastmaken met een sneetje gerookt spek
n
Net voor opdienen even aanbakken
n
De aardappelen schillen, gaarkoken en pureren tot een
licht smeuïge puree
n
Nadien één derde van de nog warme, gebakken spruiten
ondermengen
n
Eén ander derde bevochtigen met een weinig
groentebouillon en fijn mixen
n
In het midden van het boord een hoopje van de
spruitenpuree storten
n
Hierop een rolletje van de savooikool schikken
n
Voor het torentje een streepje trekken met de
spruitjessaus
n
Afwerken met enkele spruitjes en een weinig gebakken
Breydelspek