Rolletje savooikool met Breydelspek, gerookt spek en spruitjes

 

Ingrediënten (16 pers)

n   2 savooikolen

n   1 kg spruiten

n   16 kleine aardappelen

n   16 sneden Breydelspek ( ½ cm)

n   400 gr gerookt spek (dun gesneden)

n   1 dl witte wijn

n   150 gr boter

n   1 dl room

 

rolletje savooikool breydelspek gerookt spek en spruitjes

 

Bereiding

n   De 16 buitenste bladeren van de savooikool ontdoen van hun nerven en krokant gaar koken in licht gezouten water

n   De rest van de koolbladeren eveneens ontdoen van hun nerven en daarna in een fijne brunoise versnijden

n   De spruiten kuisen en eveneens krokant garen in licht gezouten water

n   In vier versnijden en krokant aanbakken in een mengsel van olijfolie en boter

n   Kruiden met pezo en kruidnoot

n   Van het gerookt spek 16 sneetjes apart houden voor het oprollen van de koolrolletjes

n   De rest van het gerookt spek in een julienne versnijden

n   Het Breydelspek ook in een fijne julienne versnijden

n   Het Breydelspek kort aanstoven tot het lichtjes bruin begint te worden

n   De fijne brunoise van de savooikool aanstoven in een mengsel van olijfolie en boter tot de brunoise lichtjes begint te verkleuren

n   Er nadien de brunoise van het gerookt spek ondermengen, nog even laten stoven en nadien bevochtigen met de witte wijn

n   Verder laten garen op een zacht vuurtje tot bijna alle vocht verdwenen is

n   Er dan een gedeelte van het gebakken Breydelspek ondermengen

n   De gekookte savooikoolbladeren beleggen met dit mengsel, oprollen en vastmaken met een sneetje gerookt spek

n   Net voor opdienen even aanbakken

n   De aardappelen schillen, gaarkoken en pureren tot een licht smeuïge puree

n   Nadien één derde van de nog warme, gebakken spruiten ondermengen

n   Eén ander derde bevochtigen met een weinig groentebouillon en fijn mixen

n   In het midden van het boord een hoopje van de spruitenpuree storten

n   Hierop een rolletje van de savooikool schikken

n   Voor het torentje een streepje trekken met de spruitjessaus

n   Afwerken met enkele spruitjes en een weinig gebakken Breydelspek

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen