Met mascarponemousse opgevuld peertje met gegrilde ananas in limoensap

 

Ingrediënten (16 pers)

n   16 kleine peertjes

n   250 gr suiker

n   1 citroen

n   1 vanillestokje

n   250 gr mascarpone

n   2 dl room

n   120 gr suiker

n   4 eierdooiers

n   2 eetlepels Amaretto

n   1 ananas

n   500 gr marsepein

n   250 gr chocolade

n   1 eetlepel Amaretto

n   1 dl room

n   50 gr pistachenoten

n   2 limoenen

n   200 ml vloeibare honing

n     dl witte wijn

n   1 granaatappel (of rode bessen of myrtilles)

 

met mascaponemousse gevuld peertje emt gegrilde annaas in limoensap'

 

Bereiding

n   De peren schillen, maar laat het steeltje eraan

n   Leg ze met de steeltjes naar boven in een kom die net groot genoeg is

n   Giet er water bij (eventueel een weinig witte wijn) samen met de suiker, het citroensap en een doormidden gesneden vanillestokje

n   Breng alles aan de kook

n   Zet het vuur dan lager, leg een deksel op de kom en pocheer de peren gedurende 20 minuten

n   Laat afkoelen in het kookvocht

n   Haal het klokhuis uit de peren en houd koel

n   Doe de eierdooiers in een kom en klop ze samen met de suiker en de Amaretto tot het mengsel bijna wit is

n   Meng er dan de mascarpone door

n   Klop de room stijf en spatel deze door het mascarponemengsel

n   Vul de uitgehaalde peren op met dit mengsel

n   Rol de marsepein uit en maak er smalle reepjes van

n   Schil de ananas en snijd er verticale sneden af

n   Gril deze sneden kort op een grilpan

n   Mix het sap en de schil van de limoenen met de vloeibare honing en de witte wijn

n   Breng de bereiding aan de kook en laat sudderen tot een siroop

n   Druppel een 10-tal minuten voor opdienen de limoensiroop over de gegrilde ananas partjes en laat ze karameliseren onder de grill

n   Mix de pistachenoten grof

n   Maak de chocoladesaus door de chocolade, de room en de amaretto zachtjes te laten smelten

n   Leg één reepje marsepein per bord en schik er een opgevuld peertje op

n   Leg aan de andere kant een gekarameliseerd stukje ananas

n   Werk dit stukje ananas af met enkele granaatappelkorreltjes

n   Strooi er de gemalen pistachenootjes rond

n   Begiet de peer met een weinig chocoladesaus

n   Giet tot slot nog een weinig limoensaus over het bord

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen