Witloofsoep met gerookte
eendenborst en aardappelchips |
Ingrediėnten (12 pers) n
1 stuks ui n
3 stuks prei n
200 gr aardappel n
500 gr witlof n
50 gr boter n
1 eetlepel suiker n
½ liter melk n
1 ½ liter kippenbouillon
( zie basisrecept) of enkele bouillontabletten n
4 eetlepels slagroom n
1 eigeel n
peper en zout n
200 gr gerookte
eendenborst n
1 stronk witlof n
enkele truffelaardappels
(3 chips per pers) Ingrediėnten
basisrecept kippenbouillon n
1½ kg kipkarkassen n
2 uien ongeschild n
1 wortel n
1 prei (alleen het wit) n
1 laurierblaadje n
2 takjes peterselie n
1½ theelepel kerriepoeder n
4 takjes selderij n
zout en peper n
2 takjes tijm Extra n
olie (om te frituren) |
|
Bereiding
n
Kippenbouillon
basisrecept
n
Breng de kip op een matig
vuur aan de kook in 2 ą 3 liter water
n
Schep het schuim er
regelmatig af
n
Voeg de groenten en kruiden
toe en laat alles op een matig vuur 2 uur (of zo lang mogelijk) trekken
n
Zeef de bouillon 2 keer,
eerst door een zeef en vervolgens door een schone vochtige doek
n
Laat afkoelen
n
Snij de ui en de prei klein
n
Schil de aardappel en snij
in stukjes
n
Maak de witlof schoon en
snij in stukjes
n
Smelt de boter, fruit de
ui, prei en witlof
n
Voeg de suiker toe en laat
even licht karameliseren
n
Melk en bouillon toevoegen,
daarna de aardappelblokjes en 40 minuten zacht laten koken
n
Pureer alles in de blender
en op smaak brengen met peper en zout
n
Kort voor serveren
n
Slagroom en eidooier goed
mengen
n
Dit mengsel (liason) eerst mengen met enkele lepels hete soep, dan aan
de soep toevoegen
n
Let op! de soep mag niet
meer koken!
n
De eendenborst in kleine brunoise snijden, de stronk witlof in smalle reepjes
snijden
n
De truffelaardappels in
dunne plakjes snijden en frituren op 160°C
n
De eendenborst en witlof
verdelen over de warme soepkoppen
n
De soep verdelen en de chips
op de soep leggen en uitserveren