Noorse kreeft Souveraine |
Ingrediėnten
(4 pers)
n 4 Noorse kreeften van ca 500 gr
n
150 gr
mirepoix
n
½ teentje
knoflook
n 5 gr gember
n 2 takjes tijm
n 3 laurierblaadjes
n 20 korianderzaadjes
n 1 mokkalepeltje geplette
peperkorrels
n 1 theelepel suiker
n een snuifje zout
n 2 eetlepels olijfolie
n 100 ml witte wijn (Sauternes)
n 100 ml bruine fonds van kalf
n 100 ml lichte fonds van gevogelte en
kalf
n 100 ml visfumet
n 8 rijpe tomaten
n 1 eetlepel tomatenpuree
n 1 theelepel tomatenketchup
n 60 gr boter
n 20 basilicumblaadjes
n een snuifje cayennepeper
Bereiding
n De kreeften in de braadslee leggen
n Er de mirepoix, knoflook, gember,
tijm, laurierblaadjes, koriander, geplette peper, suiker, een snuifje zout en
olijfolie aan toevoegen
n Gedurende 10 min in een op 250°C
voorverwarmde oven aanbraden
n Witte wijn, bruine kalfsfonds,
lichte fonds van gevogelte en kalf, visfumet, in 4 gesneden tomaten,
tomatenpuree en tomatenketchup samen laten koken
n De braadslee uit de oven halen, op
vuur plaatsen en overgieten met de kokende fonds
n Opnieuw laten koken en de kreeften
eruit nemen
n Rest laten inkoken tot het vocht dik
vloeibaar wordt
n Door een fijne zeef drukken en
verder laten inkoken
n Er de boter, fijn gehakte
basilicumblaadjes en snuifje cayennepeper onder mengen
n De kreeft overlangs in twee snijden,
maag en darmstreng verwijderen
n Poten uit hun schaal halen en langs
de kop van de kreeft schikken
n De staart losmaken of volledig
zonder schaal op bord leggen
n Garneren met aspergepunten of jonge
preisteeltjes of al dente gekookte deegwaren
n Met de tomaten-basilicunsaus
overgieten