Velouté van hoevekip met champignons en bladerdeegdakje

 

Ingrediënten (4 pers)

n   1 hoevekip

n   ± 3 liter water

n   3 ongepelde uien enkel de losse schilletjes verwijderd

n   2 wortelen geschild

n   2 takken bleekselder

n   1 wit van prei gewassen

n   1 kruidentuiltje (tijm, laurier,peterselie)

n   3 teentjes knoflook geplet

n   1 koffielepel witte peperbolletjes

n   120 gr bloem

n   80 gr Solo

n   enkele druppels citroensap

n   120 gr gerookt spek in reepjes

n   250 gr Parijse champignons

n   8 lente-uitjes

n   2 eigelen

n   1 eetlepel water

n   4 cirkels bladerdeeg (diameter ongeveer 15 cm groter dan deze van de soepkom)

 

Veloute

 

Bereiding

n   Bouillon

n   Neem een zware pan en leg er een vel aluminium in

n   Snijd de ongepelde uien doormidden en schik ze in de pan

n   Zet de pan op een middelhoog vuur en bak de uien tot ze donkerbruin kleuren

n   Uien bevatten suikers en hierdoor karameliseer je alle sappen

n   Dit zorgt voor een heerlijke diepe smaak en een mooie kleur

n   Leg de kip in een grote kookpot en vul met koud water tot de kip ruim onderstaat

n   Breng aan het sudderen en voeg er nu de uien (met pel), wortel, selder, prei, geplette knoflookteentjes, peperbolletjes en het kruidentuiltje aan toe

n   Laat de bouillon net onder het kookpunt ongeveer 2 uur sudderen en schuim regelmatig de bouillon af

n   Schep voorzichtig de kip uit de bouillon en haal het vlees eraf

n   Verwijder het vel van de kip en snijd het kippenvlees in blokjes

n   Zeef de bouillon en ga verder naar de volgende stap

n   Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht 190°C)

n   Smelt de Solo in een pannetje en voeg er de gezeefde bloem aan toe (van het vuur)

n   Roer met een spatel tot een kruimelige massa en zet dit weer op een laag vuurtje tot je een biscuitachtige geur verkrijgt

n   De korrels mogen niet kleuren!

n   Doe de roux in een grote pot en voeg er al roerend met een garde wat warme bouillon aan toe tot je een dikke saus zonder klonters bekomt

n   Voeg nu de rest van de bouillon toe en warm alles al roerend op

n   Laat 5 minuten zachtjes koken

n   Snijd de champignons in stukjes en meng ze onder de velouté, voeg het vlees van de kip, in blokjes, bij de velouté

n   Kruid de velouté met peper van de molen en zeezout en breng op smaak met enkele druppels citroensap

n   Bak de spekreepjes in een weinig olie

n   Giet het vet af

n   Gebruik géén grillfunctie!

n   Verdeel de velouté over de soepkommen en bestrooi met de spekreepjes en de gesnipperde lente-uitjes

n   Roer de eigelen los met het water en bestrijk hiermee de randen van de bladerdeegcirkels

n   Plaats de cirkels op de soepkommen en bestrijk nu de bovenkanten van de bladerdeegcirkels met het eigeel

n   Bak de soepkommen in de oven gedurende ongeveer 15 à 20 minuten of tot wanneer het bladerdeeg gerezen en mooi bruin gebakken is

n   Dien ze meteen op, maar let op dat je de vingers niet verbrandt!

Tips

n   Er mogen géén gaatjes in het bladerdeeg zijn

n   De kommen moeten hermetisch afgesloten zijn

n   De velouté moet heet in de kommen verdeeld worden. Het bladerdeeg rijst mede door de stoom van de soep

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen