Velouté van hoevekip
met champignons en bladerdeegdakje |
Ingrediënten (4 pers) n
1 hoevekip n
± 3 liter water n
3 ongepelde uien enkel de losse schilletjes
verwijderd n
2 wortelen geschild n
2 takken bleekselder n
1 wit van prei gewassen n
1 kruidentuiltje (tijm, laurier,peterselie) n
3 teentjes knoflook geplet n
1 koffielepel witte peperbolletjes n
120 gr bloem n
80 gr Solo n
enkele druppels citroensap n
120 gr gerookt spek in reepjes n
250 gr Parijse champignons n
8 lente-uitjes n
2 eigelen n
1 eetlepel water n
4 cirkels bladerdeeg (diameter ongeveer 15 cm groter
dan deze van de soepkom) |
|
Bereiding
n
Bouillon
n
Neem een zware pan en leg er een vel aluminium in
n
Snijd de ongepelde uien doormidden en schik ze in de
pan
n
Zet de pan op een middelhoog vuur en bak de uien tot
ze donkerbruin kleuren
n
Uien bevatten suikers en hierdoor karameliseer
je alle sappen
n
Dit zorgt voor een heerlijke diepe smaak en een mooie
kleur
n
Leg de kip in een grote kookpot en vul met koud water
tot de kip ruim onderstaat
n
Breng aan het sudderen en voeg er nu de uien (met
pel), wortel, selder, prei, geplette knoflookteentjes, peperbolletjes en het kruidentuiltje
aan toe
n
Laat de bouillon net onder het kookpunt ongeveer 2 uur
sudderen en schuim regelmatig de bouillon af
n
Schep voorzichtig de kip uit de bouillon en haal het
vlees eraf
n
Verwijder het vel van de kip en snijd het kippenvlees
in blokjes
n
Zeef de bouillon en ga verder naar de volgende stap
n
Verwarm de oven voor op 180°C (hete lucht 190°C)
n
Smelt de Solo in een pannetje en voeg er de gezeefde
bloem aan toe (van het vuur)
n
Roer met een spatel tot een kruimelige massa en zet
dit weer op een laag vuurtje tot je een biscuitachtige geur verkrijgt
n
De korrels mogen niet kleuren!
n
Doe de roux in een grote pot en voeg er al roerend met
een garde wat warme bouillon aan toe tot je een dikke saus zonder klonters
bekomt
n
Voeg nu de rest van de bouillon toe en warm alles al
roerend op
n
Laat 5 minuten zachtjes koken
n
Snijd de champignons in stukjes en meng ze onder de
velouté, voeg het vlees van de kip, in blokjes, bij de velouté
n
Kruid de velouté met peper van de molen en zeezout en
breng op smaak met enkele druppels citroensap
n
Bak de spekreepjes in een weinig olie
n
Giet het vet af
n
Gebruik géén grillfunctie!
n
Verdeel de velouté over de soepkommen en bestrooi met
de spekreepjes en de gesnipperde lente-uitjes
n
Roer de eigelen los met het water en bestrijk hiermee
de randen van de bladerdeegcirkels
n
Plaats de cirkels op de soepkommen en bestrijk nu de
bovenkanten van de bladerdeegcirkels met het eigeel
n
Bak de soepkommen in de oven gedurende ongeveer 15 à
20 minuten of tot wanneer het bladerdeeg gerezen en mooi bruin gebakken is
n
Dien ze meteen op, maar let op dat je de vingers niet
verbrandt!
Tips
n
Er mogen géén gaatjes in het bladerdeeg zijn
n
De kommen moeten hermetisch afgesloten zijn
n
De velouté moet heet in de kommen verdeeld worden. Het
bladerdeeg rijst mede door de stoom van de soep