Zeeduivel/zalm met asperges,
aspergesaus en saffraanaardappels |
Ingrediënten (10 pers) n
2 zeeduivelfilets n
600 gr
zalm Koksroom 30 plakjes pekelvlees peper en zout 40 kleine aardappels 1 mespunt saffraanpoeder 40 asperges 1½
dl room 50 gr boter |
|
Bereiding
n
Houd de vis zo koud mogelijk (evt. op ijsklontjes)
n
Snijd de zeeduivel in de lengte doormidden en snijd de
punten eraf
n
Sla de repen
tussen plasticfolie voorzichtig iets platter
n
Snijd de zalm in repen van de zelfde lengte
n
Weeg het afsnijdsel, en weeg een zelfde hoeveelheid
room af
n
Maal het afsnijdsel in de keukenmachine, voeg de room
toe en maal nog even
n
Maak twee rollades, leg een stuk plasticfolie uit,
daarop de plakken pekelvlees
n
Smeer ze in met wat van de farce, leg daarop repen
zeeduivel, bestrooi met peper en zout, smeer nog wat van farce erop en leg de
repen zalm erop
n
Rol het geheel stevig op en laat in de koeling
opstijven
n
Schil de aardappels en tourneer
ze
n
Kook ze met de saffraan gaar in water met wat zout
n
Schil de asperges
n
Zet de schillen op met royaal water met wat zout, een
klontje boter en laat 30 minuten trekken
n
Zeef het vocht
n
Snijd de asperges in tweeën tot op 5 cm van de kop
n
Breng de asperge stukken in het aspergevocht aan de
kook
n
Leg de deksel op de pan en laat van het vuur af in 20
minuten garen
n
Pureer de onderste stukken van de asperges met wat
kooknat en zeef het
n
Voeg 2 dl room toe en klop er met de staafmixer een
klontje boter door
n
Breng op smaak met peper en zout
n
Haal de vis uit de koeling
n
Snijd de rollades met de folie erom in 5 tournedos
n
Haal de folie eraf en bind er een touwtje om
n
Bak ze om en om op de platte kant
n
Verwarm de oven voor op 180ºC
n
Zet de vis nog 10 minuten in de oven
n
Zet de tournedos in het midden op warme borden
n
Leg de aspergekoppen stergewijs
rondom en de aardappel daar tussen
n
Giet er saus er omheen