Aardbeien in rode wijn saus met mascarpone “zabaglione”

 

Ingrediënten (6 pers)

n   250 gr kristal suiker

n   5 dl pinot noir wijn

n   150 gr aardbeienjam

n   kaneelstokje van ± 3 cm

n   1 citroen

n   dun geschilde schil van 1 citroen, in reepjes van 1 cm

n   1 vanillestokje, opengesneden

n   1 kg aardbeien, kroontjes verwijderd, gehalveerd of in plakjes

Ingrediënten Mascarpone “zabaglione”

n   5 eieren

n   150 gr fijne kristalsuiker

n   500 gr mascarpone

n   2 theelepels vanillearoma (bakproduct)

 

nagerecht_Augustus_2012

 

Bereiding

n   Aardbeien in rode wijn saus

n   Verwarm de suiker, wijn, jam, kaneelstokje, citroenschil en vanillestokje in een grote steelpan op middelhoog vuur

n   Roer tot de suiker is opgelost, stop met roeren en breng aan de kook

n   Zet het vuur zachter, zodat het mengsel gelijkmatig bubbelt en laat het ± 12 minuten koken tot het een beetje ingekookt en stroperig is

n   Neem van het vuur

n   Laat afkoelen en schenk de siroop door een fijne zeef om de jampulp te verwijderen

n   Doe het vanillestokje en citroenschil terug in de siroop

n   Meng de aardbeien voorzichtig door de siroop en marineer 30 minuten

n   Bereiding Mascarpone “zabaglione”

n   Klop de eieren met de suiker met een elektrische handmixer in een grote metalen kom tot ze goed gemengd zijn

n   Zet de kom op een pan zachtjes kokend water (laat de kom het water niet raken) en blijf het mengsel 5 minuten kloppen, of tot het warm en dik is

n   Zorg ervoor dat het mengsel niet te heet wordt, anders krijg je roerei

n   Neem de kom van het vuur, zet op kom met ijs en klop nog 6 ŕ 8 minuten tot het mengsel koud, heel licht en dik is

n   Meng het vanillearoma met de mixer op de laagste stand door de mascarpone

n   Klop het mengsel vervolgens met korte, snelle bewegingen door de zabaglione

n   Door te lang kloppen wordt de zabaglione korrelig; voeg,als dit gebeurt, 2 eetlepels slagroom toe en roer het mengsel glad

n   Serveren

n   Schep wat zabaglione in diepe bordjes en schep de aardbeien en siroop erover

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen