Crème brûlée

 

Ingrediënten (4 pers)

n  ½ l volle melk

n  4 eidooiers

n  60 g fijne griessuiker

n  1 vanillestokje

n  100 g fijne suiker of cassonade om te karamelliseren

 

cremebrulee

 

Bereiding

n  Splijt het vanillestokje met een scherp mesje open en laat in de melk glijden. Breng langzaam aan de kook.

n  Klop de eidooiers los met de suiker. Niet met de mixer, dan wordt het schuimig!

n  Neem de vanillestok uit de melk en giet de kokende melk voorzichtig, straaltje per straaltje, bij de eidooiers onder voortdurend kloppen.

n  Zet de schaal met eimelk in een pan met bijna kokend water (au bain-marie) en blijf roeren totdat deze mooi gebonden is als een vla.

n  Neem de kom uit de pan en blijf kloppen tot dat de vla wat lauwer is geworden. Verdeel over individuele schaaltjes en laat de vla verder afkoelen in de koelkast.

n  Voor het krokant suikerlaagje op de vla kan je 2 dingen doen:

·         Bestrooi de ijskoude vla met suiker. Gebruik de verfbrander uit de doe-het-zelfwinkel om de suiker te branden. Voorzichtig, want de suiker moet karamelliseren, niet verbranden!

·         Los de suiker op in 3 eetlepels water en breng aan de kook. Wacht tot de suiker, zonder roeren, goudbruin begint te kleuren en giet dan de suiker over de ijskoude vla. Ze zal onmiddellijk stollen tot een glashard karamellaagje.

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen