In melk gebraden kalfsvlees met aardappeltjes op
Toscaanse wijze |
Ingrediënten (12pers) n
5
eetlepels boter n
2 kg
bovenbil of platte bil (gebraad) van het kalf n
125
gr Parmaham, in dunne reepjes n
2
liter melk (halfvolle) n
mespunt
muskaatnoot (versgeraspt) n
peper
en zout
Ingrediënten voor de
aardappelen
n
36
vastkokende aardappeltjes n
36
(verse) laurierblaadjes n
peper
en zout n
6
teentjes look (ragfijn versneden) n
een
stevige portie marjolein n
industriële
portie olijfolie Ingrediënten als groenten n
1,250
kg boontjes n
2
uien n
250
gr champignons (voor de saus) n
2teentjes
look n
boter n
vloeiende
bloem |
|
Bereiding
n Smelt de boter in een grote kookpan waar het vlees juist in past
n Als de boter hazelnootbruin is bak je het vlees aan alle kanten bruin
n Voeg de parmaham toe, rasp er de muskaatnoot boven en bestrooi het met
peper en zout
n Giet er zoveel melk bij dat het voor 2/3 onderstaat en laat het afgedekt in
2 à 2,5 uur gaar sudderen op een klein vuurtje
n Controleer regelmatig of er nog vocht genoeg bij is, zo niet doe je er nog
wat melk bij zodat het niet te droog wordt
n Was de aardappelen met een borsteltje grondig schoon
n Droog ze en snijdt met een scherp mes ze op hun langst bijna (maar niet helemaal)
doormidden
n Duw ze een beetje open en schuif er een laurierblad in
n Doe de olijfolie en de kruiden in een kommetje en roer goed door mekaar
n Strijk de aardappelen (ook de binnenkant waar het laurierblad zit) met een
borstel ermee in
n Schik ze op een bakplaat en schuif ze in de oven die je op 180°C hebt
voorverwarmd
n Laat ze gedurende een uur ongemoeid garen
n Maak de bonen schoon en kook ze gaar in een stevige kookpot
n Pel en was de uien en versnijd ze met bekwame spoed in mooie kleine stukjes
n Als de bonen gaar zijn, giet je ze af
n Laat wat boter in dezelfde kookpot van daarnet glijden en laat de uien
hierin uitzweten
n Voeg de bonen toe en roer goed om, kruid met peper en zout en laat ze
lekker stoven
n Moest het nodig zijn kan je wat water toevoegen tegen het aanbakken
n Als het vlees gaar is zet je het een kwartiertje afgedekt te rusten in de
warm kast zodat alle sappen terug op hun plaats kunnen komen
n Ondertussen heb je de champignons zuiver gemaakt en vakkundig in plakjes
versneden
n Ook de 2 lookteentjes zijn ondertussen ontiegelijk klein verhakt
n Zeef het vleesnat uit en smelt wat boter in een kookpot waarna je de
paddenstoelen erin aanbakt zodanig dat ze wit blijven
n Voeg op het laatste moment de look bij en laat even doorwarmen
n Doe er een stevige portie vloeiende bloem bij en laat uitbloemen
n Doe er langzaam wat melk bij die je laat indikken en voeg beetje met beetje
heb vleesnat erbij zodat je een gebonden saus krijgt
n Proef ze en kruid eventueel een beetje bij
n Snijd het vlees in dunne plakken
n Haal de borden uit de warm kast en schik hierop het vlees met wat saus
erover, 3 aardappelen waar je discreet het laurierblad verwijdert en een lepel
boontjes
n Dien op en… smakelijk