Sint-Jakobsschelpen met groenten en blanke botersaus

 

Bereidingstijd: 35 min

 

Ingrediënten (4 pers)

n   20 sint-jakobsschelpen

n   een klontje Solo

n   peper en zout

Fumet

n   1 klein klontje boter

n   2 sjalotten

n   groen van prei

n   2 dl water

n   peper

Groenten

n   het wit van 2 preien

n   200 gr witte paddenstoelen

n   ½ citroen

Botersaus

n   2 sjalotten

n   een klein klontje Solo

n   1 dl droge witte wijn

n   1 eetlepel room

n   125 gr natuurboter

n   een paar druppels alcoholazijn

n   dille

n   kervel

n   peper en zout

 

st-jakobsschelpen-botersaus

 

Bereiding

n   Was de Sint-Jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze daarna

n   De fijngesneden sjalot mag in een potje in wat Solo gedurende vijf minuten glazig worden

n   Wat fijn gesneden groen van prei doen we nu ook in de pot

n   We lengen aan met een glas water en een half glas droge witte wijn

n   En dan gaan de rode voeten de pot in

n   We kruiden heel even met wat peper en zout en geven de voeten de gelegenheid om zacht kokend gedurende twintig minuten een bouillon te trekken

n   Zeef de bouillon

n   Snijd het wit van de prei in kleine stukjes

n   We gieten een eetlepel of vier van onze bouillon in een pannetje, voegen de prei toe en brengen aan de kook

n   Deksel op de pan

n   Na 5 minuten blijkt dat de prei beetgaar is geworden

n   Doe hetzelfde met de paddenstoelen

n   Ze gaan eveneens in een pannetje met vier eetlepels van de Sint-Jakobsbouillon en het sap van een halve citroen

n   Eveneens met een deksel komen ze aan de kook

n   Na 5 minuten koken zijn ze gaar

n   Saus

n   Op het vuur laten we in een pan met dikke bodem eerst een sjalot opstoven in wat Solo

n   Na 5 minuten aanlengen met de witte wijn

n   Laat inkoken tot er geen vocht meer in de pan overblijft

n   Dan de room toevoegen

n   Even laten inkoken tot op de helft en dan gaat de pan van het vuur

n   In de room laten we de koude stukjes natuurboter dwarrelen

n   Met een garde werken we de saus op tot alle boter is verdwenen

n   De saus gaat nu nog even op het vuur en we laten ze opwarmen onder hevig geklop van de garde

n   Niet meer laten koken echter

n   Om af te werken voegen we een paar druppels gewone alcoholazijn toe en peper en zout

n   Warm de groenten op in de bouillon

n   De Sint-Jakobsnoten bakken we op hoog vuur in een braadpan met antikleeflaag in een beetje Solo – 2 à 3 minuten aan elke zijde volstaan

n   Verdeel de gezeefde groenten over de borden

n   Leg er de gebakken Sint-Jakobsnoten op

n   Giet de saus eromheen

n   Werk af met pluksels van dille en kervel

 

 

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen