Sint-Jakobsschelpen met
groenten en blanke botersaus |
Bereidingstijd: 35 min
Ingrediënten (4 pers) n 20
sint-jakobsschelpen n een klontje
Solo n peper en zout
Fumet n 1 klein
klontje boter n 2 sjalotten n groen van
prei n 2 dl water n peper Groenten n het wit van
2 preien n 200 gr witte
paddenstoelen n ½ citroen Botersaus n 2 sjalotten n een klein
klontje Solo n 1 dl droge
witte wijn n 1 eetlepel
room n 125 gr
natuurboter n een paar
druppels alcoholazijn n dille n kervel n peper en zout |
|
Bereiding
n
Was de Sint-Jakobsvruchten zorgvuldig en droog ze
daarna
n
De fijngesneden sjalot mag in een potje in wat Solo
gedurende vijf minuten glazig worden
n
Wat fijn gesneden groen van prei doen we nu ook in de
pot
n
We lengen aan met een glas water en een half glas
droge witte wijn
n
En dan gaan de rode voeten de pot in
n
We kruiden heel even met wat peper en zout en geven de
voeten de gelegenheid om zacht kokend gedurende twintig minuten een bouillon te
trekken
n
Zeef de bouillon
n
Snijd het wit van de prei in kleine stukjes
n
We gieten een eetlepel of vier van onze bouillon in
een pannetje, voegen de prei toe en brengen aan de kook
n
Deksel op de pan
n
Na 5 minuten blijkt dat de prei beetgaar is geworden
n
Doe hetzelfde met de paddenstoelen
n
Ze gaan eveneens in een pannetje met vier eetlepels
van de Sint-Jakobsbouillon en het sap van een halve citroen
n
Eveneens met een deksel komen ze aan de kook
n
Na 5 minuten koken zijn ze gaar
n
Saus
n
Op het vuur laten we in een pan met dikke bodem eerst
een sjalot opstoven in wat Solo
n
Na 5 minuten aanlengen met de witte wijn
n
Laat inkoken tot er geen vocht meer in de pan
overblijft
n
Dan de room toevoegen
n
Even laten inkoken tot op de helft en dan gaat de pan
van het vuur
n
In de room laten we de koude stukjes natuurboter
dwarrelen
n
Met een garde werken we de saus op tot alle boter is
verdwenen
n
De saus gaat nu nog even op het vuur en we laten ze
opwarmen onder hevig geklop van de garde
n
Niet meer laten koken echter
n
Om af te werken voegen we een paar druppels gewone
alcoholazijn toe en peper en zout
n
Warm de groenten op in de bouillon
n
De Sint-Jakobsnoten bakken we op hoog vuur in een
braadpan met antikleeflaag in een beetje Solo – 2 à 3
minuten aan elke zijde volstaan
n
Verdeel de gezeefde groenten over de borden
n
Leg er de gebakken Sint-Jakobsnoten op
n
Giet de saus eromheen
n
Werk af met pluksels van dille en kervel