Italiaanse biscuit met chocolademousse en in whisky gemarineerde peer met een honing sabayon

 

Ingrediënten (10 pers)

n   5 eigelen

n   5 eiwitten

n   5 gr vanille suiker

n   250 gr kristalsuiker

n   60 gr bloem

n   60 gr maïzena

n   zout

n   citroensap

Ingrediënten Chocolade mousse

n   6 stuks eigelen

n   6 stuks eiwitten

n   180 gr pure chocolade

n   150 gr poedersuiker

n   1 dl slagroom

Ingrediënten Whisky peren

n   5 à 8 peren - ½ peer p.pers. (stevige peer, geen stoofperen)

n   2 dl whisky

n   100 gr bruine suiker

n   5 eetlepels honing

Ingrediënten Sabayon

n   5 eigelen

n   50 ml Whisky marinade van de peren

Garnering

n   5 dl slagroom

Extra

n   keuken/bakpapier

n   uitsteek rondjes ø 7 cm

n   spuitzak  + spuitmond

n   zeef

 

 

Bereiding

n   Biscuit

n   Oven voorverwarmen op 175ºC

n   Roer in een kom de suiker, vanille suiker en eigeel door elkaar tot een smeuïge massa

n   Klop, in een vetvrije kom*, de eiwitten stijf met wat zout

*        ontvet de kom eventueel met citroensap

n   Spatel de crème voorzichtig door het stijfgeklopte eiwit

n   Vouw (voorzichtig met een spatel mengen zodat zo weinig mogelijk lucht uit het beslag gaat) er vervolgens de (samen gezeefde) bloem en maïzena door

n   Verdeel de massa op een bakplaat met keukenpapier

n   Bak het biscuit in ± 15 minuten goudbruin in de oven

n   Laat de biscuit afkoelen en steek er rondjes van ±  cm uit

n   Chocolademousse

n   Smelt de chocolade au bain-marie

n   Klop het eigeel en de poedersuiker tot een lichte massa en vermeng dit met de gesmolten chocolade

n   Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom

n   Klop de slagroom stijf

n   Schep het chocolade mengsel, het eiwit en de slagroomvoorzichtig door elkaar

n   Laat opstijven in de koeling

n   Whisky peren

n   Schil de peren en snij ze in de lengte in half

n   Verwijder het klokhuis

n   Doe de whisky in een pan en los de bruine suiker hierin op

n   Voeg de honing en de peren toe en laat de peren hierin ± 30 minuten op zeer laag vuur garen

*        De Whisky-honingmarinade gebruiken voor de Sabayon

n   Sabayon

n   Meng dooiers en whisky/honing-marinade vocht in een stalen kom met ronde bodem

n   Plaats de kom op de pan met kokend water (au-bain-marie) en klop met een garde de eidooiers wit en totdat de saus dik wordt

n   Steek ter controle een spatel in de sabayon en veeg met een vinger een horizontale streep op de spatel

n   Loopt deze niet uit dan is de sabayon klaar

n   Let op: De temperatuur mag de 82ºC niet overstijgen, anders krijg je roerei

n   Vlak voor afwerking

n   De peren met de afgesneden kant op een hete grillplaat kort grillen

n   Afwerking

n   Leg een rondje biscuitdeeg op een bord en doe er een quenelle chocolade mousse op

n   Leg hier een halve peer naast en garneer met de sabayon

n   Garneer met een toef stijfgeklopte slagroom

 

Tip

n   Rest van de whisky/honing marinade inkoken tot stroopdikte en te gebruiken bij garnering

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen