Feestelijke kreeftensoep

 

Bisque
Bisque is een volle, romige soep op basis van schaaldieren, vaak op smaak gebracht met cognac. Het woord ‘bisque’ is ontleend aan de Spaanse provincie Biskaje

 

Bereidingstijd : minder dan 60 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   1 gekookte kreeft (± 400 g/stuk, diepvries)

n   1 wortel

n   ½  venkelknol

n   1 ui

n   2 blokjes visbouillon

n   70 gr tomatenpuree

n   3½ eetlepel Cognac

n   3 eetlepels boter

n   2 eetlepels bloem

n   1 blaadje laurier

n   1½ dl room

n   1 eidooier

n   peper en zout

 

feestelijke kreeftensoep

Bereiding

n   Snij de groenten heel fijn

n   Hou wat van het venkelgroen apart voor de afwerking

n   Laat de kreeft volledig ontdooien en snij ze vervolgens middendoor

n   Haal het vlees uit de scharen en het pantser

n   Snij het vlees in mooie hapklare stukjes en zet ze koel weg voor de afwerking van de soep

n   Breek de poten los van het pantser en verdeel ze in stukken

n   Snij ook het pantser zelf in stukjes

n   Smelt 1 eetlepel boter in een grote kookpot

n   Voeg de fijngesneden groenten toe en laat 2 minuten stoven

n   Voeg de stukken pantser en de poten van de kreeft toe en laat nog 2 minuten stoven terwijl u goed roert met een houten lepel

n   Druk goed op het pantser om alle aroma’s vrij te maken

n   Kruid met peper en zout en voeg het laurierblad toe

n   Leng aan met 1½ liter koud water en doe er de 2 blokjes visbouillon bij

n   Breng aan de kook, dek af en laat 25 minuten trekken op een zacht vuur

n   Giet de bouillon door een vergiet en druk goed op de groenten en het kreeftenpantser

n   Warm de kreeftenbouillon opnieuw op

n   Smelt 2 eetlepels boter in een andere kookpot en doe er al roerend 2 eetlepels bloem bij

n   Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed

n   Overgiet met de kreeftenbouillon en meng met een garde

n   Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 5 minuten doorkoken

n   Voeg de cognac toe

n   Klop in een soepterrine de eidooier los samen met de room

n   Giet daarna de hete soep al roerend over het room-eimengsel

n   Roer de stukjes kreeftenvlees onder de roomsoep en werk af met wat groen van de venkel

n   Dien de soep heet op met geroosterd stokbrood

 

Tip

n   Wanneer u een minder uitgesproken cognacsmaak wil, kan u de cognac reeds eerder door de soep roeren zodat hij even kan meekoken

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen