Feestelijke kreeftensoep |
Bisque
Bisque is een volle, romige soep op basis van schaaldieren,
vaak op smaak gebracht met cognac. Het woord ‘bisque’ is ontleend aan de
Spaanse provincie Biskaje
Bereidingstijd
: minder
dan 60 minuten
Ingrediënten (4 pers) n
1 gekookte kreeft (± 400 g/stuk, diepvries) n
1 wortel n
½ venkelknol n
1 ui n
2 blokjes visbouillon n
70 gr tomatenpuree n
3½ eetlepel Cognac n
3 eetlepels boter n
2 eetlepels bloem n
1 blaadje laurier n
1½ dl room n
1 eidooier n
peper en zout |
|
Bereiding
n
Snij de groenten heel fijn
n
Hou wat van het venkelgroen apart voor de afwerking
n
Laat de kreeft volledig ontdooien en snij ze vervolgens
middendoor
n
Haal het vlees uit de scharen en het pantser
n
Snij het vlees in mooie hapklare stukjes en zet ze
koel weg voor de afwerking van de soep
n
Breek de poten los van het pantser en verdeel ze in
stukken
n
Snij ook het pantser zelf in stukjes
n
Smelt 1 eetlepel boter in een grote kookpot
n
Voeg de fijngesneden groenten toe en laat 2 minuten
stoven
n
Voeg de stukken pantser en de poten van de kreeft toe
en laat nog 2 minuten stoven terwijl u goed roert met een houten lepel
n
Druk goed op het pantser om alle aroma’s vrij te maken
n
Kruid met peper en zout en voeg het laurierblad toe
n
Leng aan met 1½ liter koud water en doe er de 2
blokjes visbouillon bij
n
Breng aan de kook, dek af en laat 25 minuten trekken
op een zacht vuur
n
Giet de bouillon door een vergiet en druk goed op de
groenten en het kreeftenpantser
n
Warm
de kreeftenbouillon opnieuw
op
n
Smelt 2 eetlepels boter in een andere kookpot en doe
er al roerend 2 eetlepels bloem bij
n
Voeg het tomatenconcentraat toe en meng goed
n
Overgiet met de kreeftenbouillon en meng met een garde
n
Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje 5
minuten doorkoken
n
Voeg de cognac toe
n
Klop in een soepterrine de eidooier los samen met de
room
n
Giet daarna de hete soep al roerend over het
room-eimengsel
n
Roer de stukjes kreeftenvlees onder de roomsoep en
werk af met wat groen van de venkel
n
Dien de soep heet op met geroosterd stokbrood
Tip
n
Wanneer u een minder uitgesproken cognacsmaak wil, kan
u de cognac reeds eerder door de soep roeren zodat hij even kan meekoken