Zuiderse soep met aubergine en venkel

 

Ingrediënten (4 pers)

n   1 kleine aubergine

n   1 kleine venkelknol

n   1 teentje knoflook

n   1 ui

n   70 gr tomatenpuree

n   1 eetlepel bloem

n   1 eetlepel olijfolie

n   1,25 liter runderbouillon (2 blokjes opgelost in 1,25 liter heet water)

n   ½ koffielepel koriander

n   ¼ koffielepel pilipili (gedroogd)

n   Provençaalse kruiden (facultatief)

n   peper en zout

Ingrediënten garnering

n   8 zongedroogde tomaten (versmarkt, tomatenmarinade)

n   stokbrood

 

zuiderse soep venkel aubergine

Bereiding

n   Pel de ui en het knoflookteentje en snij grof

n   Was de aubergine en snij in stukken

n   Snij de venkel in blokjes

n   Hou het venkelgroen apart voor de versiering

n   Snij de gedroogde tomaten in reepjes

n   Laat in een ruime kookpan een eetlepel olijfolie opwarmen

n   Voeg de ui, knoflook, aubergine en venkel toe en laat gedurende enkele minuten stoven

n   Bestrooi met bloem en roer zorgvuldig om met een houten lepel

n   Leng aan met de bouillon en voeg de tomatenpuree toe

n   Kruid met geplette korianderbolletjes en pili-pili

n   Breng aan de kook, dek af en laat gedurende 20 minuten zacht koken

n   Mix de soep fijn en breng eventueel op smaak met Provençaalse kruiden, peper en zout

n   Meng de reepjes gedroogde tomaten en het venkelgroen onder de soep

n   Dien de soep heet op met gegrild stokbrood

 

Tip

n   Gegrild stokbrood met zuiderse kruiden

n   Snij een stokbrood in schijven

n   Lepel over elk stuk een lepel olie van de gedroogde tomaten, bestrooi eventueel met een weinig zout en laat kleuren onder een hete grill

 

Variant

n   Voor een fijnere soep kunt u ze afwerken met room

n   Meng 1 eidooier met 1 dl room

n   Zet de gemixte soep van het vuur en voeg al roerend de room toe

n   De soep niet meer laten koken

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen