Torentje van kwartel, gebakken pellepatat, spek en geitenkaas vergezeld van een
erwtenpuree |
Ingrediënten (20 pers) n
20 kwartels n
3 uien n
3 wortelen n
20 sneden dun gerookt spek n
2 flessen kriekbier Liefmans(37.5cl) n
2 eetlepels Luikse siroop n
1 liter bruine fond n
16 sneetjes halfharde
geitenkaas n
1000 gr verse erwten (of diepvries) n
tijm/laurier n
6 tomaten n
10 grote aardappelen n
2 aubergines n
250 gr boter |
|
Bereiding
n
De kwartels ontdoen van hun borstfilets en hun
billetjes
n
De helft van de billetjes ontdoen van het bovenste
been in de bil
n
De borstfilets samen met de helft van de billetjes
koel bewaren
n
De karkassen samen met de andere helft van de
billetjes aanbraden en daarna de grof gesneden uien en wortelen toevoegen en
laten meestoven
n
Bevochtigen met de bruine fond, het kriekbier en de
Luikse siroop
n
Kruiden met peper, zout, tijm en laurier
n
Het vlees van de billetjes er halverwege uit
verwijderen
n
De rest verder laten inkoken tot sausdikte
n
Nadien de saus zeven
n
De boter op een zacht vuurtje klaren
n
De erwten gaar koken en grof mixen met de geklaarde
boter
n
Bijkruiden met peper,
zout en nootmuskaat
n
De helft van het gerookt spek (1 uur), de in dunne
sneetjes gesneden aubergines (30 minuten) en 2 in dunne schijfjes versneden
tomaten (30 minuten) laten drogen in een matig warme oven
n
De 4 andere tomaten konfijten, door ze in kwartjes te
snijden, te ontdoen van de pitten en te bestrooien met peper, zout en een
weinig suiker
n
Overgieten met olijfolie en laten garen in een warme
oven
n
De aardappelen grondig wassen en gaar stomen in de
schil
n
Nadien de aardappelen, met schil, in sneden van 5 mm
dikte
n
Eventueel versnijden in een vierkant
n
Net voor het opdienen even aanbakken in olijfolie
n
De rest van het gerookt spek in julienne versnijden en
aanstoven in een weinig olijfolie met wat boter
n
Bevochtigen met de gezeefde saus
n
Hieraan het fijn versneden vlees van de
kwartelbilletjes toevoegen
n
Afwerken met een klontje koude boter
n
Afkruiden
n
De borstfilets en de billetjes aanbakken in een
mengeling van olijfolie en boter
n
Kruiden met peper en zout
n
Bordschikking:
n
Bovenaan het bord leggen we een sneetje gebakken pellepatat
n
Hierop een half sneetje gedroogd spek, een sneetje
geitenkaas, daarop een kwartelfiletje in waaiervorm versneden
n
Opnieuw een schijfje gebakken aardappel met daarop een
sneetje gedroogde aubergine en daarboven een borstfiletje in waaiervorm
n
Afwerken met een weinig groen en de gedroogde tomaat
n
De erwtenpuree storten wij onderaan het bord, daarop
komt een sneetje gekonfijte tomaat
n
Het billetje zetten wij er tegen of leggen wij erop
n
De saus tussen beide torentjes gieten