Zeevruchtensoesjes

 

Deze goudbruine minisoesjes worden gevuld met mosselen, sint-Jakobs vruchten en een saus van saffraan en bieslook

Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten

 

IngrediŰnten soesjes (6 porties)

n   50 gr boter

n   75 gr bloem, gezeefd

n   2 eieren, losgeklop

IngrediŰnten Mossel/Sint-Jakobsvruchtenvulling

n   1 kleine ui, fijngesneden

n   150 ml droge witte wijn

n   150 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt

n   flinke snuf saffraandraden

n   schil en sap van Ż citroen

n   500 gr mosselen, schoongemaakt en zonder de baarden

n   4 Sint-Jakobsvruchten, ▒ 200 gr in totaal

n   4 theelepels ma´zena

n   150 ml halfvolle melk

n   2 eetlepels fijngesneden vers bieslook

n   peper en zout

n   85 gr rucola

n   vers bieslook om te garneren

 

zeevruchtensoesjes

 

Bereiding

n   Verwarm de oven voor op 22░C

n   Maak eerst de soesjes

n   Doe daarvoor de boter en 150 ml water in een kleine steelpan

n   Verhit het langzaam tot de boter is gesmolten en breng het dan aan de kook

n   Voeg snel de bloem toe en klop tot het mengsel een bal vormt

n   Haal de pan van het vuur en laat 2 minuten afkoelen

n   Voeg dan langzaam de eieren toe, zodat een smeu´g deeg ontstaat

n   Schep het deeg in 18 hoopjes op een goed ingevette bakplaat en laat ertussen voldoende ruimte vrij

n   Laat 15 Ó 20 minuten bakken of tot de soesjes goed zijn gerezen en bovenaan krokant zijn

n   Prik met een mes of een spies in elke soes, zodat de stoom kan ontsnappen en zet ze dan nog 2 Ó áminuten in de oven om te drogen

n   Zet ze opzij tot het serveren

n   Maak de vulling.

n   Doe de ui, de wijn, de bouillon of het water, de saffraan en de citroenschil in een middelgrote steelpan, breng op smaak en breng aan de kook

n   Voeg de mosselen toe, dek goed af en laat 5 minuten zachtjes koken of tot de schelpen zijn geopend

n   Verwijder de mosselen die nog gesloten zijn

n   Neem de pan van het vuur en haal vervolgens de mosselen met een schuimspaan uit de kookvloeistof

n   Haal de mosselen met een vork uit de schelpen en bewaar ze

n   Snijd de koralen van de Sint-Jakobsvruchten en bewaar ze

n   Voeg het witte vlees toe aan de kookvloeistof van de mosselen, dek af en laat 2 minuten koken

n   Voeg de koralen toe en laat nog 1 minuut koken

n   Haal het vlees en de koralen met een schuimspaan uit de vloeistof, snijd ze fijn en bewaar ze

n   Laat de vloeistof koken tot hij een derde is ingedikt

n   Zeef de vloeistof en giet hem opnieuw in de pan

n   Meng de ma´zena met wat van de melk en voeg het met de rest van de melk aan de kookvloeistof toe

n   Breng de saus aan de kook en roer tot hij dik is geworden

n   Voeg mosselen, Sint-Jakobsvruchten, koralen en bieslook toe

n   Breng op smaak

n   Snijd de soesjes open en vul ze

n   Schik ze op borden

n   Meng dan de rucola met het citroensap en schep het naast de soesjes

n   Garneer met het verse bieslook en serveer

 

Info

n   Een saus indikken met ma´zena is een vetarm alternatief voor een roux van boter en bloem

n   Sint-Jakobsvruchten zijn een uitstekende bron van selenium, een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen ziekten

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen