Zeevruchtensoesjes |
Deze goudbruine minisoesjes worden gevuld met mosselen, sint-Jakobs
vruchten en een saus van saffraan en bieslook
Bereidingstijd:
1
uur 30 minuten
Ingrediënten soesjes (6 porties) n 50 gr boter n 75 gr bloem,
gezeefd n 2 eieren,
losgeklop Ingrediënten Mossel/Sint-Jakobsvruchtenvulling n
1 kleine ui, fijngesneden n
150 ml droge witte wijn n
150 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt n
flinke snuf saffraandraden n
schil en sap van ½ citroen n
500 gr mosselen, schoongemaakt en zonder de baarden n
4 Sint-Jakobsvruchten, ± 200 gr in totaal n
4 theelepels maïzena n
150 ml halfvolle melk n
2 eetlepels fijngesneden vers bieslook n
peper en zout n
85 gr rucola n
vers bieslook om te garneren |
|
Bereiding
n
Verwarm de oven voor op 22°C
n
Maak eerst de soesjes
n
Doe daarvoor de boter en 150 ml water in een kleine
steelpan
n
Verhit het langzaam tot de boter is gesmolten en breng
het dan aan de kook
n
Voeg snel de bloem toe en klop tot het mengsel een bal
vormt
n
Haal de pan van het vuur en laat 2 minuten afkoelen
n
Voeg dan langzaam de eieren toe, zodat een smeuïg deeg
ontstaat
n
Schep het deeg in 18 hoopjes op een goed ingevette
bakplaat en laat ertussen voldoende ruimte vrij
n
Laat 15 à 20 minuten bakken of tot de soesjes goed
zijn gerezen en bovenaan krokant zijn
n
Prik met een mes of een spies in elke soes, zodat de
stoom kan ontsnappen en zet ze dan nog 2 à minuten in de oven om te drogen
n
Zet ze opzij tot het serveren
n
Maak de vulling.
n
Doe de ui, de wijn, de bouillon of het water, de
saffraan en de citroenschil in een middelgrote steelpan, breng op smaak en
breng aan de kook
n
Voeg de mosselen toe, dek goed af en laat 5 minuten
zachtjes koken of tot de schelpen zijn geopend
n
Verwijder de mosselen die nog gesloten zijn
n
Neem de pan van het vuur en haal vervolgens de
mosselen met een schuimspaan uit de kookvloeistof
n
Haal de mosselen met een vork uit de schelpen en
bewaar ze
n
Snijd de koralen van de Sint-Jakobsvruchten en bewaar
ze
n
Voeg het witte vlees toe aan de kookvloeistof van de
mosselen, dek af en laat 2 minuten koken
n
Voeg de koralen toe en laat nog 1 minuut koken
n
Haal het vlees en de koralen met een schuimspaan uit
de vloeistof, snijd ze fijn en bewaar ze
n
Laat de vloeistof koken tot hij een derde is ingedikt
n
Zeef de vloeistof en giet hem opnieuw in de pan
n
Meng de maïzena met wat van de melk en voeg het met de
rest van de melk aan de kookvloeistof toe
n
Breng de saus aan de kook en roer tot hij dik is
geworden
n
Voeg mosselen, Sint-Jakobsvruchten, koralen en
bieslook toe
n
Breng op smaak
n
Snijd de soesjes open en vul ze
n
Schik ze op borden
n
Meng dan de rucola met het
citroensap en schep het naast de soesjes
n
Garneer met het verse bieslook en serveer
Info
n
Een saus indikken met maïzena is een vetarm
alternatief voor een roux van boter en bloem
n
Sint-Jakobsvruchten zijn een uitstekende bron van
selenium, een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen ziekten