Banaanmousse met ananas en passievrucht

 

Bereidingstijd : minder dan 30 minuten

 

IngrediŽnten (6 pers)

n   1 banaan

n   6 passievruchten

n   4 ananasschijven (blik) (+ 1/3 sap uit het blik)

n   1 Ĺ limoenen (alleen het sap)

n   1 dl room

n   100 gr halfvolle verse kaas (plattekaas)

n   70 gr rietsuiker

n   2 blaadjes gelatine (1,6 g elk)

n   2 eiwitten

 

babanebmousse

 

Bereiding

n   Laat de ananasschijven uitlekken en vang het sap op

n   Snij de ananas in stukjes

n   Meng 1/3 van het ananassap (de rest heeft u niet meer nodig) met het sap van 1 limoen en 30 gr rietsuiker

n   Prak de banaan fijn en meng met het sap van Ĺ limoen en de verse kaas

n   Halveer de passievruchten en druk het vruchtvlees door een zeef

n   Wrijf er zoveel mogelijk sap door (de pitjes gooit u weg) en meng met 40 gt rietsuiker

n   Knip de gelatineblaadjes middendoor en laat enkele minuten weken in een grote kom koud water

n   Verwarm het ananas-limoensap zachtjes tot de suiker volledig oplost en los er 3 goed uitgeknepen halve gelatineblaadjes in op

n   Laat het mengsel lauw worden

n   Klop ondertussen de room en de eiwitten stijf (apart)

n   Meng de banaan met plattekaas met de ananasstukjes, het lauw geworden ananas-limoenmengsel en spatel er voorzichtig eerst de stijfgeklopte room en daarna de eiwitten door

n   Verdeel over dessertcoupes of -glaasjes en laat gedurende minstens 1,5 u opstijven in de koelkast

n   Verwarm het passievruchtsap zachtjes tot de suiker volledig oplost en los er het resterende Ĺuitgeknepen gelatineblaadje in op

n   Laat het mengsel lauw worden

n   Verdeel in een dun laagje over de banaanmousses en laat nog eens minstens 1,5 u opstijven in de koelkast

n   Serveer de mousses met een stukje rood fruit (bv. aardbei) of een schijfje stervrucht

 

Tip

n   Rauwe ananas bevat een bepaald enzym (bromelaine) dat maakt dat gelatine niet opstijft. Voor mousses, bavarois of pudding gebruikt u dus beter ananas uit blik, of verse ananas die u eerst even kookt

 

Variant

n   Vervang de ananas door stukjes perzik of nectarine

n   U kan de passievruchtencoulis vervangen door kiwicoulis. Druk daarvoor het vruchtvlees van 6 (niet al te rijpe) kiwiís door een zeef, voeg er het sap van een Ĺcitroen bij en meng met 4 eetlepels suiker. Giet de coulis net voor het opdienen over de banaanmousse.

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen