Kaassoep met bladerdeegkorstje |
Bereidingstijd
: minder dan 60 minuten
Ingrediënten (4 pers) n 200
gr geraspte gruyère n 150
gr manchego (Spaanse schapenkaas) n 50
gr blauwgeaderde kaas n 4
plakken bladerdeeg (diepvries) n 2
stengels witte selder n 1
preiwit n 2
aardappelen n 2
teentjes knoflook n 1
ui n 2
blokjes groentebouillon n 2
eetlepels olijfolie n 2
dl droge witte wijn n 3
dl melk n 1
eidooier n 1
koffielepel tijm (gedroogd) n 2
koffielepels paprikapoeder n peper en zout |
|
Bereiding
n Snipper
de ui fijn
n Snij
het preiwit en de 2 stengels witte selder in stukjes
n Snij
de 2 aardappelen in blokjes
n Hak
de 2 teentjes knoflook fijn
n Rasp
de manchego fijn
n Prak
de blauwe kaas met een vork
n Laat
de 4 plakjes bladerdeeg 15 minuten ontdooien op kamertemperatuur
n Rol
de plakjes bladerdeeg uit tot ze groot genoeg zijn om de kommetjes te bedekken
(2 cm over de randen)
n Stoof
al roerend de fijngesnipperde ui, de stukjes witte prei en selder, de
fijngehakte teentjes knoflook en de aardappelblokjes 2 minuten in 2 eetlepels
olijfolie
n Voeg
2 dl droge witte wijn toe samen met 2 blokjes groentebouillon, ½ koffielepel tijm, 1 koffielepel paprikapoeder
en 1/2 liter water (de ingrediënten moeten volledig ondergedompeld zijn)
n Laat
afgedekt 10 minuten sudderen
n Mix
de soep heel fijn en voeg 2/3 geraspte manchego toe samen met de blauwe kaas en
2/3 geraspte gruyère
n Voeg
al roerend 3 dl melk toe en kruid met peper en zout
n Verwarm
de soep (niet laten koken) en giet in 4 ovenvaste soepkommetjes
n Bedek
elk kommetje met een uitgerold plakje bladerdeeg
n Zorg
ervoor dat het deeg over de randen van de kommetjes komt (ongeveer 2 cm want
het deeg krimpt tijdens het bakken)
n Druk
de randen goed aan en snij het overtollige deel weg
n Bestrijk
het deeg met de eidooier, bestrooi met de resterende manchego en geraspte
gruyère, kruid met ½ koffielepel tijm en
1 koffielepel paprikapoeder
n Zet
de kommetjes 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven, tot ze een
mooie goudbruine korst krijgen
n Dien meteen op
Tip
n Voor
de liefhebbers kan u deze soep serveren met broodkorstjes:
n Broodkorstjes
n Ssnij
3 sneetjes brood in dobbelsteentjes en roerbak ze gedurende 4 minuten goudbruin
in 3 eetlepels olijfolie
n Dien
op samen met de soep
Wijntip
n La
Tuilerie, A.C. Pouilly-Fumé
Aangenaam fruitige en harmonieuze loirewijn met delicaat rokerig boeket van de
sauvignon-druif