Kaassoep met bladerdeegkorstje

 

Bereidingstijd : minder dan 60 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   200 gr geraspte gruyère

n   150 gr manchego (Spaanse schapenkaas)

n   50 gr blauwgeaderde kaas

n   4 plakken bladerdeeg (diepvries)

n   2 stengels witte selder

n   1 preiwit

n   2 aardappelen

n   2 teentjes knoflook

n   1 ui

n   2 blokjes groentebouillon

n   2 eetlepels olijfolie

n   2 dl droge witte wijn

n   3 dl melk

n   1 eidooier

n   1 koffielepel tijm (gedroogd)

n   2 koffielepels paprikapoeder

n    peper en zout

 

kaassoep emt bladerdeegh

 

Bereiding

n   Snipper de ui fijn

n   Snij het preiwit en de 2 stengels witte selder in stukjes

n   Snij de 2 aardappelen in blokjes

n   Hak de 2 teentjes knoflook fijn

n   Rasp de manchego fijn

n   Prak de blauwe kaas met een vork

n   Laat de 4 plakjes bladerdeeg 15 minuten ontdooien op kamertemperatuur

n   Rol de plakjes bladerdeeg uit tot ze groot genoeg zijn om de kommetjes te bedekken (2 cm over de randen)

n   Stoof al roerend de fijngesnipperde ui, de stukjes witte prei en selder, de fijngehakte teentjes knoflook en de aardappelblokjes 2 minuten in 2 eetlepels olijfolie

n   Voeg 2 dl droge witte wijn toe samen met 2 blokjes groentebouillon, ½  koffielepel tijm, 1 koffielepel paprikapoeder en 1/2 liter water (de ingrediënten moeten volledig ondergedompeld zijn)

n   Laat afgedekt 10 minuten sudderen

n   Mix de soep heel fijn en voeg 2/3 geraspte manchego toe samen met de blauwe kaas en 2/3 geraspte gruyère

n   Voeg al roerend 3 dl melk toe en kruid met peper en zout

n   Verwarm de soep (niet laten koken) en giet in 4 ovenvaste soepkommetjes

n   Bedek elk kommetje met een uitgerold plakje bladerdeeg

n   Zorg ervoor dat het deeg over de randen van de kommetjes komt (ongeveer 2 cm want het deeg krimpt tijdens het bakken)

n   Druk de randen goed aan en snij het overtollige deel weg

n   Bestrijk het deeg met de eidooier, bestrooi met de resterende manchego en geraspte gruyère, kruid met ½  koffielepel tijm en 1 koffielepel paprikapoeder

n   Zet de kommetjes 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven, tot ze een mooie goudbruine korst krijgen

n   Dien meteen op

 

Tip

n   Voor de liefhebbers kan u deze soep serveren met broodkorstjes:

n   Broodkorstjes

n   Ssnij 3 sneetjes brood in dobbelsteentjes en roerbak ze gedurende 4 minuten goudbruin in 3 eetlepels olijfolie

n   Dien op samen met de soep

 

Wijntip

n   La Tuilerie, A.C. Pouilly-Fumé
Aangenaam fruitige en harmonieuze loirewijn met delicaat rokerig boeket van de
sauvignon-druif

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen