Rabarbersoep met aardbeien en citroensorbet

 

Het wordt een koel Ďsoepjeí op basis van rabarber met verse aardbeien erbij en een bolletje citroensorbet. Wie de kinderen mee laat tafelen, kan de zoete witte wijn en de citroenjenever vervangen door water en eventueel wat extra suiker

 

IngrediŽnten rabarbersoep (4 pers)

n   500 gr rabarber

n   5 dl water

n   5 dl zoete witte wijn (bv. Monbazillac)

n   100 gr suiker

n   1 vanillestokje

n   1 citroen

n   1 kaneelstokje

n   1 stengel citroengras

IngrediŽnten gesuikerde muntblaadjes

n   enkele takjes munt

n   1 ei

n   100 gr witte suiker

IngrediŽnten afwerking

n   250 gr aardbeien

n   een scheut citroenjenever (naar smaak)

n   4 dl citroensorbet

Extra materiaal

n   dunschiller of scherp mesje

n   een keukenpenseel

n   een grote zeef

n   een ijsschep

 

 

 

Bereiding

n   Rabarbersoep

n   Schil de rabarberstelen

n   De flinterdunne schil kan je in enkele halen verwijderen

n   Snij ook het topje en het kontje van elke steel

n   Snij de geschilde stelen in grove stukken van 3 tot 5 centimeter lang

n   Doe de stukken rabarber in een kookpot, schenk er water bij en de witte wijn

n   Breng het mengselrustig aan de kook

n   Schep er suiker in en verwarm het mengsel op een matig vuur

n   Intussen krijgt de basis van de rabarbersoep extra smaak

n   Doe er enkele schilletjes citroenzeste in (5 per citroen)

n   Pers nadien het citroensap erbij

n   Je mag ook een uitgeperste halve citroen in de pot gooien

n   Snij de vanillestok overlangs in twee en gebruik een mespunt om er zoveel mogelijk zaadjes uit te schrapen

n   Laat de zaadjes en de lege peul met de rabarber meekoken

n   Breek de de stengel citroengras op verschillende plaatsen, zodat er zoveel mogelijk smaak kan vrijkomen

n   Laat de geaccidenteerde stengel meepruttelen, samen met een kleine kaneelstok

n   Laat de bereiding ongeveer een kwartier pruttelen

n   Proef het rabarbersoepje en als je tevreden bent, laat je het afkoelen

n   Reken hiervoor een uur of langer

n   Giet het soepje door een zeef en druk de rabarberpulp aan, zodat de laatste druppel vocht eruit is gelekt

n   De droge pulp die overblijft wordt niet gebruikt

n   Zet het potje rabarbersoep in de koelkast

n   Gesuikerde muntblaadjes

n   Spoel de takjes verse munt

n   Pluk er nadien de middelgrote mooie blaadjes af

n   Breek het ei en doe het eiwit in een schaal

n   De dooier wordt niet gebruikt

n   Klop met de garde het eiwit een klein beetje schuimig

n   Gebruik een keukenpenseel om de blaadjes langs beide zijden in te smeren met een dun laagje eiwit

n   Leg de kleverige blaadjes in een schaaltje met suiker

n   Strooi er ook nog wat suiker bovenop

n   Laat de blaadjes daar zo lang mogelijk inliggen tot ze mooi gepaneerd zijn met een laagje suiker (hoe langer op voorhand je de muntblaadjes paneert, hoe beter het resultaat)

n   Spoel de aardbeien in ruim water

n   Doe dit alvorens je de kroontjes verwijdert (zoniet dan zullen de vruchten veel water opslorpen)

n   Verwijder het groene kroontje van elke aardbei en snij de vruchten in kwartjes

n   Neem het koele rabarbersoepje erbij en voeg een scheut citroenjenever toe (naar keuze en persoonlijke smaak)

n   Gebruik soepborden om het dessert in te serveren

n   Strooi in elk bord een portie aardbeistukjes

n   Schenk er koele rabarbersoep bij met een pollepel

n   Verwarm de ijsschepper in warm water en schep in elk diep bord een bolletje citroensorbet

n   Werk elk dessert af met een blaadje gesuikerde munt erop

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen