Groentesoep met pistou en croutons |
Recept Jeroen Meus :
‘Pistou’. Het woord klinkt aanstekelijk Provençaals,
en da’s meer dan terecht. Een pistou is de Zuid-Franse versie van die
welbekende pesto. Het recept is iets eenvoudiger, want verse basilicum, pittige
look en een ferme scheut fijne olijfolie volstaan om het juiste resultaat te
bekomen. Jeroen druppelt die zomerse pistou in een verse groentesoep met
knapperige croutons. Voor hem mag soep altijd dat beetje extra hebben.
Ingrediënten groentebouillon (8 pers) n 6
liter groentebouillon (gegaard met soepvlees) n 800
gr soepvlees (boelie) Ingrediënten groentesoep n 6
uien n 6
wortels n 8
stengels selders n 1
venkel n 200
gr erwtjes (vers of diepgevroren) n 2
courgettes n 400
gr fijne groene boontjes n peper
en zout n 2
bouquet garni (naar smaak) Ingrediënten pistou n 2
bussels basilicum n 4
teentjes look n 1
dl fijne olijfolie (minimum) n peper
en zout Ingrediënten croutons n 4
sneetjes wit brood n een
scheutje olijfolie n een klontje boter Ingrediënten afwerking n 100
gr Parmezaanse kaas Extra n een
eindje keukentouw n een
blender (of mixer) n een
kaasrasp |
|
Bereiding
n Groentebouillon
n Bereid
een ketel verse groentebouillon
n Gaar
er een flink stuk soepvlees in, tot het botermals is en als vanzelf uit mekaar
valt
n Zeef
de groentebouillon
n De
uitgekookte groenten gooi je weg
n Hou
het stuk gaar soepvlees aan de kant
n Groentesoep
n Pel
de uien en snij ze grof
n Zet
een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur en verhit er een scheutje
olijfolie in
n Stoof
er de stukken ui in
n Schil
de wortel, snij ze overlangs in vier en vervolgens in kleine blokjes
n Laat
de stukjes wortel meestoven met de uien
n Je
kunt naar keuze nog een bouquet garni toevoegen. Verzamel in het kruidentuiltje
wat laurier, tijm en peterseliestelen en bind alles samen met keukentouw
n Snij
de stengels selder, net zoals de wortelen, in fijne blokjes
n Snij
het loof en het harde steelstuk van de venkel
n Verdeel
de groente vervolgens in fijne blokjes en laat ze meestoven
n Roer
regelmatig even in de pot
n Laat
de groenten enkele minuten stoven
n Giet
voldoende (gezeefde) bouillon bij de gestoofde groenten
n Laat
de soep zo’n half uurtje pruttelen op een zacht vuur. (bereid intussen de
pistou en de croutons)
n Haal
de erwten uit de dop, of neem er een portie diepvrieserwten bij
n Snij
intussen de ongeschilde courgette in blokjes. (ongeveer 0,5 x 0,5 cm)
n Verwijder
de puntjes en de steeltjes van de boontjes
n Snij
ze in gelijke stukken van ± 1cm lang
n Pluk
het soepvlees los tot je een bord vol stukjes boelie overhoudt
n Doe
de erwten, de stukjes snijbonen, de blokjes courgette en het vlees in de soep
n Laat
de groentesoep nog 10 minuten sudderen op een zacht vuur
n Proef
de soep en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout
n Pistou
n Pluk
de blaadjes van de basilicum
n Doe
ze in de mengbeker van de blender
n Voeg
er de gepelde tenen look aan toe
n Schenk
de olijfolie in de beker, en mix alles tot een gladde grasgroene pasta
n Proef
en kruid de pistou met wat peper van de molen en een beetje zout
n Croutons
n Snij
de korstjes van het brood
n Snij
het broodkruim in dobbelstenen
n Doe
een scheutje olijfolie en een klontje boter in een hete pan
n Bak
de croutons goudbruin op een matig vuur
n Schud
de pan regelmatig op (zout hoef je niet toe te voegen, zeker als je het bord
soep straks afwerkt met wat Parmezaanse kaas.)
n Afwerking
n Lepel
in elk diep bord (of soepkom) een portie warme groentesoep met stukjes boelie
n Druppel
wat van de pistou over de soep, en geef ieder z’n verdiende portie croutons
n Werk
elk bord af met een beetje vers geraspte Parmezaanse kaas