Gegrilde tournedos van
zalm met maïsflan, spinazie, hanenkampaddenstoelen en ricotta-waterkerssaus |
Ingrediënten (4 pers) n 1 mooie
zalmfilet (600 à 800 gr) n 80 gr
maïsbloem (geen maïzena maar maïsmeel) n 4 + 1
maïskolven n 2
eieren n 1
eigeel n 2 dl light
room n Solo n 1
snuifje cayennepeper n 1
snuifje kurkuma of kerriepoeder n 200 gr
hanenkampaddenstoelen (girolles) n 1
teentje knoflook n 1 kg
spinazie n peper en
zout n 100 gr
ricotta n 2 dl
visbouillon n 1
sjalot n 1
bussel waterkers |
|
Bereiding
n Verwijder
de graten van de zalmfilet en snijd deze over de lengte in repen van maximaal 1
cm
n Rol de
zalmrepen op in spiraalvorm en steek er telkens evenwijdig 2 lange houten
spiesjes door op ongeveer 2 cm van elkaar
n Dit vergemakkelijkt
het omdraaien op de grillplaat
n Leg de
zalmtournedos weer in de koeling
n Was de
spinazie grondig
n Van jonge
spinazie hoef je de steeltjes niet te verwijderen, anders wel
n Zwier de
spinazie droog na het wassen
n Maak de
paddenstoelen grondig schoon
n Snijd de
maïskorrels van de kolven
n Kook de
maïskorrels in 5 à 6 minuten gaar in kokend, gezouten water
n Giet af
n Verwarm
de Solo Délifine room en mix die samen met de maïskorrels kort in een blender
n Meng
apart de eieren en het eigeel, zonder ze schuimig te kloppen
n Voeg de
gezeefde maïsbloem toe en meng goed
n Voeg nu
de gemixte maïsroom toe en meng alles met een garde
n Breng het
geheel op smaak met de kurkuma, cayennepeper en zout
n Vet 4
ovenschaaltjes (ramequins) in met wat Solo en vul ze 3/4 met het maïsmengsel
n Verwarm
de oven voor op 120°C
n Zet de
schaaltjes in een diepe plaat en vul de plaat met heet water tot de potjes voor
ongeveer de helft in het water staan
n Gaar de
maïsflans in 25 à 30 minuten
n Ze mogen
alleen in het midden nog een beetje bewegen
n Laat de
maïsflans een 15-tal minuten staan alvorens ze te ontvormen
n Was de
waterkers grondig
n Stoof het
sjalotje aan in een weinig Solo, voeg de visbouillon en de ricotta toe en breng
aan de kook
n Voeg van
het vuur de waterkers toe en mix zeer grondig tot een homogene massa
n Breng op
smaak met peper en zout en zeef de saus
n De saus
mag je warm houden, maar ze mag niet meer koken
n Als ze te
lang verwarmd blijft, zal ze ook verkleuren
n Voeg de
waterkers dus op het laatste moment toe!
n Bak de
spinazie in een grote pan met een weinig Solo
n Prik het
lookteentje op een vork er roer hiermee de spinazie om in de pan
n Bak de
hanenkampaddenstoelen kort op een hevig vuur in een weinig Solo
n Kruid de
spinazie en de paddenstoelen met peper en zout
n Maak de
grillpan of -plaat goed heet en grill hierop de zalmtournedos, ± 2 minuten aan
elke zijde
n Kruid met
peper en zout en verwijder de houten spiesjes
n Ontvorm
de maïsflans en schik er de spinazie en hanenkampaddenstoelen bij
n Leg op
elke flan een zalmtournedos en omring met de saus