Feestsalade met gerookte eend

 

***Beginnen met de sorbet en kletskoppen***

 

Ingrediënten (15 pers)

n   1 paarse bloemkool of Romanesco

n   250 gr cantharellen

n   2 gerookte eendenborsten

n   peper en zout

n   Crazy pea salade

n   grof zeezout

Ingrediënten sorbet

n   5 dl rode wijn

n   1 dl room

n   200 gr suiker

n   sap van 1 stuk sinaasappel

n   3 kruidnagels

n   peper

n   1 blaadje gelatine

n   4 eidooiers

n   100 gr suiker

Ingrediënten kletskop

n   75 gr bloem

n   150 gr suiker

n   300 ml slagroom

n   2 theelepels truffeltapenade

Ingrediënten frambozenjam

n   250 gr frambozencoulis (diepvries)

n   2½ gr agar agar

Ingrediënten selderschuim

n   1 dl slagroom

n   1 dl kippenbouillon, van blokje

n   2 stelen bleekselderij, in kleine stukjes

n   2 theelepels Dijonmosterd

n   1 theelepel Sucro

Ingrediënten frambozendressing

n   2 eetlepels frambozenazijn

n   8 eetlepels olie

n   peper en zout

n   1 eetlepel gembersiroop

 

 

Bereiding

n   Sorbet

n   Snij flinterdunne plakken van de schil van de sinaasappel en pers daarna de sinaasappel uit

n   De rode wijn, de 200 gr suiker, kruidnagel, sinaasappelschil en sinaasappelsap en de room koken

n   Eidooiers en de 100 gr suiker luchtig kloppen

n   Het rode wijn mengsel warm bij het eimengsel gieten en doorroeren

n   Zeven en laten afkoelen en vervolgens tot sorbet draaien in een sorbetière

n   Kletskop

n   Meng de bloem, suiker en room tot een glad beslag

n   Roer er 2 theelepels tapenade (met zo weinig mogelijk olie) doorheen

n   Strijk het deeg uit in plakken van 15 x 9 cm op en siliconenmat (maak eventueel een mal van bakpapier) en bak de kletskoppen in een oven van 170ºC, gedurende ±8 minuten (totdat het deeg gesmolten is en donkerbruin kleurt)

n   De warme kletskop rond een longdrinkglas halfrond vormen en laten afkoelen (werk dit onderdeel in 5 x 3 stuks af, anders krijg je ze niet meer gevormd)

n   Frambozenjam

n   Verwarm de frambozencoulis met de agar agar tot 80ºC gedurende 4 minuten onder voortdurend roeren

n   Giet de coulis op een plaatje en laat afkoelen in de koelcel

n   Na afkoelen met de staafmixer of blender tot jam draaien

n   Doe de jam in een spuitzak en leg tot gebruik koel weg

n   Selderschuim

n   Ingrediënten voor het schuim koken, blenden en zeven

n   Theelepel sucro bij het warme (ca 55°) mengsel toevoegen en opschuimen met staafmixer

n   Frambozendressing

n   Maak de frambozendressing door alle ingrediënten te mengen

n   Bloemkool schoonmaken en in kleine roosjes snijden

n   Deze 7 minuten koken en laten afkoelen

n   Leg de afgekoelde roosjes in de frambozendressing

n   Cantharellen bakken in boter met wat peper en zout

n   Serveren

n   Crazy pea salade aanmaken met de frambozendressing en wat grof zeezout

n   In kletskop doen

n   Eendenborst (op kamertemperatuur) trancheren en de rest van de ingrediënten erin schikken

n   Streep jam op het bord trekken, een wolk maken van de saus en overal klein wolkje saus napperen

n   Quenelle van sorbet erbij doen en garneren met takjes crazy pea

 

 

Toelichting

n   Crazy Pea

Crazy Pea zijn knapperige jonge stengels, met de smaak van erwten en een zoete, nootachtige nasmaak. Je knipt ze af en voegt ze direct toe aan je maaltijd. Het kan niet fout gaan. Crazy Pea kun je zowel warm als koud verwerken in een maaltijd. Na het afknippen groeit Crazy Pea gewoon door, waardoor je het na twee weken nog een keer kunt oogsten

Te koop bij Vitamientje Hasselt

n   Sucro

Sucro is een emulgator op basis van sacharose. Het product wordt verkregen door de reactie van sacharose met vetzuren (sucro-ester). Het wordt erg veel in Japan gebruikt. Door zijn grote stabiliteit is Sucro een ideale emulgator om bijvoorbeeld emulsies van olie en water te maken. Sucro komt graag in contact met water. Daarom moet het eerst altijd in water worden opgelost. Je kan Sucro ook gebruiken om wolken te maken

Kenmerken

n   Sucro is verkrijgbaar onder de vorm van poeder

n   lost niet op in vet. Los Sucro op in water. Je hoeft het water niet te verwarmen. Toch zal Sucro onder de invloed van warmte sneller oplossen

n   Voeg Sucro, eenmaal opgelost in water, langzaam aan de vetten toe

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen