Fazantfilet met sinaasappel en olijven en bijgerechten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   4 fazantfilets (Colruyt-beenhouwerij, beschikbaar vanaf 15/10)

n   1 sinaasappel

n   15 zwarte ontpitte olijven

n   1 eetlepel boter

n   2 eetlepels olijfolie

n   2,5 dl droge witte wijn

n   1 blokje gevogeltebouillon

n   1 eetlepel bloem

n   ½  koffielepel paprikapoeder

n   1/3  koffielepel gedroogde tijm

n    peper en zou

 

 

 

Bereiding

n   Pers de sinaasappel

n   Meng de boter met de bloem (’beurre manié’)

n   Snij de olijven in schijfjes

n   Bewaar er 4 voor het garnituur

n   Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de fazantfilets goudbruin langs beide kanten

n   Laat nog verder gaar worden op een zacht vuurtje gedurende ± 6 minuten (naargelang de dikte van de filets) en kruid met paprikapoeder, tijm, peper en zout

n   Haal het vlees uit de braadpan en hou warm

n   Giet de witte wijn in de braadpan en maak de braadresten los met een houten lepel

n   Meng er het sinaasappelsap door en verkruimel het blokje gevogeltebouillon

n   Laat 2 minuten koken

n   Roer er beetje bij beetje de ’beurre manié’ door tot de saus lichtjes gebonden is

n   Voeg de schijfjes olijf toe en breng op smaak met peper en zout

n   Meng goed

n   Verdeel de fazantfilet en de saus over alle borden

n   Geef er knolselderpuree bij

n   Serveer met aardappelkroketten of rösti en versier met een olijf

 

Wijntip

n   Coto de Imaz Reserva D.O.C. Rioja Spanje

of

n   Château des BardesA.C. Saint-Emilion Grand Cru

 

 

Knolselderpuree

 

Ingrediënten (4 pers)

n   ½  knolselder

n   500 gr aardappelen

n   1 eetlepel boter

n   1 liter melk

n   1 eetlepel walnootpitten

n   nootmuskaat

n   peper en zout

 

 

 

Bereiding

n   Schil en snij de aardappelen en knolselder in gelijke blokjes

n   Plet de noten fijn : Doe de noten in een plastic zakje en rol erover met een deegrol of glazen fles

n   Kook de blokjes aardappel gaar in lichtgezouten water gedurende 20 minuten

n   Doe de blokjes knolselder in een kookpot, overgiet met de melk en kook ze gaar gedurende 20 minuten

n   Giet de knolselder en de aardappelen af en laat even drogen

n   Pureer samen in een van de kookpotten tot een gladde massa

n   Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout en roer er 1 eetlepel boter en de geplette noten onder

 

 

Gestoofd witloof met krieken

 

Ingrediënten (4 pers)

n   4 dikke witloofstronken

n   3 sjalotten fijn

n   ½ koffielepel verse rozemarijn

n   680 gr ontpitte noordkrieken op sap

n   boter

n   peper en zout

n   37,5 cl kriekbier

n   1 eetlepel honing

n   instantsausbinder

 

 

Bereiding

n   Snij 4 dikke witloofstronken in 2 in de lengte en verwijder het harde gedeelte in het midden

n   Snipper 3 sjalotten fijn

n   Hak verse rozemarijn fijn tot u er ½  koffielepel van hebt

n   Laat 680 g ontpitte noordkrieken uitlekken en vang het sap op

n   Smelt 1 eetlepel boter in een kookpot en bak het witloof aan alle kanten

n   Breng op smaak met peper en zout, en overgiet met de helft van 37,5 cl kriekbier

n   Laat afgedekt op een zacht vuurtje gaar worden gedurende 10 minuten

n   Doe de sjalotten, ½  koffielepel rozemarijn, en de rest van het bier in een steelpan en laat volledig inkoken

n   Voeg 2 dl kriekensap toe en laat gedurende 5 minuten koken op een hevig vuur

n   Neem van het vuur en voeg de krieken en 1 eetlepel honing toe

n   Laat nog even opwarmen, al roerend

n   Bind met instantsausbinder en breng op smaak met peper en zout

n   Leg 2 halve witloofstronken op een bord met de bolle kant naar onder

n   Verdeel er de krieken over

A

 

Culinaire Kookclub Houthalen