Fazantfilet met sinaasappel en olijven en
bijgerechten |
Ingrediënten (4 pers) n 4
fazantfilets (Colruyt-beenhouwerij, beschikbaar vanaf 15/10) n 1
sinaasappel n 15
zwarte ontpitte olijven n 1
eetlepel boter n 2
eetlepels olijfolie n 2,5
dl droge witte wijn n 1
blokje gevogeltebouillon n 1
eetlepel bloem n ½
koffielepel paprikapoeder n 1/3
koffielepel gedroogde tijm n peper en zou |
|
Bereiding
n Pers
de sinaasappel
n Meng
de boter met de bloem (’beurre manié’)
n Snij
de olijven in schijfjes
n Bewaar
er 4 voor het garnituur
n Verhit
de olijfolie in een braadpan en bak de fazantfilets goudbruin langs beide kanten
n Laat
nog verder gaar worden op een zacht vuurtje gedurende ± 6 minuten (naargelang
de dikte van de filets) en kruid met paprikapoeder, tijm, peper en zout
n Haal
het vlees uit de braadpan en hou warm
n Giet
de witte wijn in de braadpan en maak de braadresten los met een houten lepel
n Meng
er het sinaasappelsap door en verkruimel het blokje gevogeltebouillon
n Laat
2 minuten koken
n Roer
er beetje bij beetje de ’beurre manié’ door tot de saus lichtjes gebonden is
n Voeg
de schijfjes olijf toe en breng op smaak met peper en zout
n Meng
goed
n Verdeel
de fazantfilet en de saus over alle borden
n Geef
er knolselderpuree bij
n Serveer
met aardappelkroketten of rösti en versier met een olijf
Wijntip
n
Coto
de Imaz Reserva D.O.C.
Rioja Spanje
of
n
Château
des BardesA.C. Saint-Emilion
Grand Cru
Knolselderpuree |
Ingrediënten (4 pers) n ½
knolselder n 500
gr aardappelen n 1
eetlepel boter n 1
liter melk n 1
eetlepel walnootpitten n nootmuskaat n peper
en zout |
|
Bereiding
n Schil
en snij de aardappelen en knolselder in gelijke blokjes
n Plet
de noten fijn : Doe de noten in een plastic zakje en rol erover met een deegrol
of glazen fles
n Kook
de blokjes aardappel gaar in lichtgezouten water gedurende 20 minuten
n Doe
de blokjes knolselder in een kookpot, overgiet met de melk en kook ze gaar
gedurende 20 minuten
n Giet
de knolselder en de aardappelen af en laat even drogen
n Pureer
samen in een van de kookpotten tot een gladde massa
n Kruid
naar smaak met nootmuskaat, peper en zout en roer er 1 eetlepel boter en de
geplette noten onder
Gestoofd witloof
met krieken |
Ingrediënten (4 pers) n 4
dikke witloofstronken n 3
sjalotten fijn n ½
koffielepel verse rozemarijn n 680
gr ontpitte noordkrieken op sap n boter n peper
en zout n 37,5
cl kriekbier n 1
eetlepel honing n instantsausbinder |
|
Bereiding
n Snij
4 dikke witloofstronken in 2 in de lengte en verwijder het harde gedeelte in
het midden
n Snipper
3 sjalotten fijn
n Hak
verse rozemarijn fijn tot u er ½
koffielepel van hebt
n Laat
680 g ontpitte noordkrieken uitlekken en vang het sap op
n Smelt
1 eetlepel boter in een kookpot en bak het witloof aan alle kanten
n Breng
op smaak met peper en zout, en overgiet met de helft van 37,5 cl kriekbier
n Laat
afgedekt op een zacht vuurtje gaar worden gedurende 10 minuten
n Doe
de sjalotten, ½ koffielepel rozemarijn,
en de rest van het bier in een steelpan en laat volledig inkoken
n Voeg
2 dl kriekensap toe en laat gedurende 5 minuten koken op een hevig vuur
n Neem
van het vuur en voeg de krieken en 1 eetlepel honing toe
n Laat
nog even opwarmen, al roerend
n Bind
met instantsausbinder en breng op smaak met peper en zout
n Leg
2 halve witloofstronken op een bord met de bolle kant naar onder
n Verdeel
er de krieken over
A