Everzwijnfilet met Rodenbach

 

Ingrediënten (4 pers)

n   700 gr everzwijnfilet

n   3 wortelen

n   2 stengels witte selder

n   1 ui

n   4 eetlepels boter

n   33 cl Rodenbach

n   2 eetlepels uienkonfijt

n   1 takje tijm (gedroogd)

n   1 blaadje laurier

n   peper en zout

 

Everzwijn_Rodenbach_p261_MR

 

Bereiding

n    Snij de ui grof. Snij de wortelen en de selder in stukjes

n   Smelt 1 eetlepel boter in een kookpot en stoof de ui, selder en wortelen enkele minuten al roerend

n   Giet er de Rodenbach bij en voeg tijm, laurier, peper en zout toe

n   Laat 15 minuten sudderen zonder deksel

n   Laat de everzwijnfilet oppervlakkig ontdooien

n   Smelt 1 eetlepel boter in een braadpan en bak het vlees goudbruin aan alle kanten

n   Schik het vlees in een ovenschotel.

n   Zet koel weg

n   Giet de gestoofde groentjes over de everzwijnfilet en dek af met aluminiumfolie

n   Schuif de schotel in een op 200°C voorverwarmde oven en laat gedurende 25 à 35 minuten braden (afhankelijk van de dikte en het gewicht van de filet). Het vlees moet licht rozig zijn

n   Haal het vlees uit de schotel en hou warm terwijl u de saus bereidt

n   Giet het braadvocht door een zeef in een brede pan

n   Laat 2 minuten inkoken

n   Voeg 2 eetlepels uienkonfijt toe en breng opnieuw aan de kook

n   Neem van het vuur en klop er 2 eetlepels koude boter door in kleine stukjes

n   Serveer de everzwijnfilet in sneetjes met aardappelgratin of hertoginnenaardappeltjes en gestoofde groenten (zoals worteltjes, boontjes, witloof) of babypeertjes

 

Tip

n   Als u de voorbereiding op het moment zelf doet en het vlees dus nog niet volledig ontdooid is, rekent u het best 35 à 45 minuten braadtijd

 

Wijntip

n   Château Lalande Cru Bourgeois A.C. Saint-Julien
Fijne rode wijn met een verleidelijk boeket en fruitige en lichthoutige toetsen in de mond

 

Biertip

n   Rodenbach
Dit unieke roodbruine bier kent twee gistingsprocessen voor het zijn zoetzure smaak krijgt

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen