Everzwijnfilet met Rodenbach |
Ingrediënten (4 pers) n 700
gr everzwijnfilet n 3
wortelen n 2
stengels witte selder n 1
ui n 4
eetlepels boter n 33
cl Rodenbach n 2
eetlepels uienkonfijt n 1
takje tijm (gedroogd) n 1
blaadje laurier n peper
en zout |
|
Bereiding
n Snij de ui grof. Snij de wortelen en de selder
in stukjes
n Smelt
1 eetlepel boter in een kookpot en stoof de ui, selder en wortelen enkele minuten
al roerend
n Giet
er de Rodenbach bij en voeg tijm, laurier, peper en zout toe
n Laat 15 minuten sudderen zonder deksel
n Laat de everzwijnfilet
oppervlakkig ontdooien
n Smelt
1 eetlepel boter in een braadpan en bak het vlees goudbruin aan alle kanten
n Schik
het vlees in een ovenschotel.
n Zet
koel weg
n Giet
de gestoofde groentjes over de everzwijnfilet en dek af met aluminiumfolie
n Schuif
de schotel in een op 200°C voorverwarmde oven en laat gedurende 25 à 35 minuten
braden (afhankelijk van de dikte en het gewicht van de filet). Het vlees moet licht rozig
zijn
n Haal
het vlees uit de schotel en hou warm terwijl u de saus bereidt
n Giet
het braadvocht door een zeef in een brede pan
n Laat 2 minuten inkoken
n Voeg
2 eetlepels uienkonfijt toe en breng opnieuw aan de kook
n Neem
van het vuur en klop er 2 eetlepels koude boter door in kleine stukjes
n Serveer
de everzwijnfilet in sneetjes met aardappelgratin of hertoginnenaardappeltjes
en gestoofde groenten (zoals worteltjes, boontjes, witloof) of babypeertjes
Tip
n Als
u de voorbereiding op het moment zelf doet en het vlees dus nog niet volledig
ontdooid is, rekent u het best 35 à 45 minuten braadtijd
Wijntip
n Château
Lalande Cru Bourgeois A.C. Saint-Julien
Fijne rode wijn met een verleidelijk boeket en fruitige en lichthoutige toetsen
in de mond
Biertip
n Rodenbach
Dit unieke roodbruine bier kent twee gistingsprocessen voor het zijn zoetzure
smaak krijgt