Biefstuk van hert met
een saus van rode wijn |
Ingrediënten (4 pers) n 4
hertenbiefstukken n zeezout n witte peper n olijfolie n 5
plakken spek n 3
sjalotjes n 2 tenen
knoflook n 35
zwarte peperkorrels n 6
takjes tijm n 5
laurierbladeren n 1050 ml
rode wijn n 950 ml
groentebouillon n 5 ml
frambozenazijn n 100 gr
donkere chocolade n 1 kg
aardappels n 1 kg
rode kool n 2
kruidnagels n 1
kaneelstokje n
1
grote appel n
10
ml room n
30
gr ongezouten boter, n
Shiso
Leaves Purple n
Tahoon
Cress |
|
Bereiding
n Rode kool
n Maak de
kool schoon indien nodig
n Snij hem
in vieren en daarna heel fijn
n Pel en
snipper 1 sjalotje
n Verhit
olijfolie in een pan
n Fruit het
sjalotje zachtjes
n Voeg de
kool, kruidnagel, kaneel en 1 laurierblad en 100 ml rode wijn toe
n Smoor de
kool 10 minuten afgedekt
n Schil de
appel en snij hem in kleine stukjes
n Voeg de
stukjes appel toe aan de kool en stoof het geheel in ± 30 minuten gaar
n Breng op
smaak met peper en zout
n Aardappelpuree
n Zet een
pan met water op het vuur
n Voeg zout
aan het water toe
n Schil de
aardappels en kook ze in het water
n Als ze
gaar zijn giet ze af en doe ze weer in de pan
n Voeg
hierbij de room en 10 gr boter en pureer de aardappels
n Saus
n
Snij de spekplakjes in brunoise
n
Snipper de overige sjalotjes
n
Snij de knoflook
n
Kneus de zwarte peperkorrels
n
Zet een pan op het vuur
n
Voeg olijfolie toe
n
Doe de peperkorrels, laurier, tijm, sjalotjes, knoflook
en spek in de pan en fruit het aan
n
Voeg de rode wijn toe
n
Laten inkoken tot de helft
n
Roer af en toe
n
Voeg de groentebouillon erbij en laat het inkoken tot de
helft
n
Daarna zeven en weer op laag vuur zetten
n
Voeg de frambozenazijn toe
n
Vervolgens de donkere chocolade
n
Goed roeren
n
Let op: niet aan de kook anders gaat hij schiften
n
Monteer de saus met 10 gr boter
n Biefstuk
n Pan op
het vuur
n Voeg
olijfolie toe
n Kruid de
hertenbiefstukken met peper en zout
n Bak de
biefstuk in de pan rondom
n Voeg
boter toe
n Bedruip
de biefstuk
n Doe de
biefstuk rosé in de oven voor 8 minuten op 190ºC
n Na 4
minuten weer bedruipen
n Snij de biefstuk in plakken van ongeveer 1 cm
dik
n Afwerking
n
Frituur de Shiso Leave totdat deze krokant is
n
Dep hem af en voeg zeezout toe
n
Plaats de puree in een steker op het bord
n
Dresseer de rode kool erbij
n
Herhaal deze handelingen twee keer zodat je twee lagen
puree hebt en twee lagen rode kool
n
Voeg een laatste laag puree aan de steker toe, druk de
puree goed aan en verwijder de steker
n
Plaats de biefstuk in een waaier op het bord
n
Doe de saus in een kleine schaal of in een kleine
saucière
n
Steek de Shiso Leaves in de puree en verdeel de Tahoon
Cress over het bord
Wijntip
n
Shiraz
estate range Nelson wine-estate Zuid Afrika