Tartaar van lam met
gelee van kappertjes, uitjes en peterselie, honing-mosterdemulsie en
stroaardappeltjes |
Bereidingstijd
: 50 minuten
Ingrediënten (8 hapjes - 4 pers - ± 30 gr tartaar p.p.) n
250 gr lamsfilet n
150 ml mineraalwater n
3 cl witte wijnazijn n
1 witte ui fijngesnipperd n
2 eetlepels kappertjes n
3 eetlepels gehakte platte peterselie n
2 eetlepels gehakte augurkjes n
1 grote aardappel geschild en gewassen n
1 eetlepel honing n
2 koffielepels mosterd n
20 cl koolzaadolie n
peper van de molen n
zeezout n
2 eetlepels balsamicoazijn n
2 gelatineblaadjes |
|
Bereiding
n Week
de gelatineblaadjes in ijskoud water en warm het mineraalwater op tot ± 60°C
n Pers
de gelatineblaadjes goed uit en meng ze van het vuur bij het water
n Laat
het gelatinewater afkoelen tot kamertemperatuur en voeg er de witte wijnazijn,
de gesnipperde ui, augurkjes, kappertjes en platte peterselie onder
n Kruid
met peper en zout
n Giet
dit in een met plasticfolie bekleed rechthoekig recipiënt (om het ontvormen te
vergemakkelijken)
n Snijd
de aardappel in haarfijne reepjes
n Spoel
de aardappelreepjes grondig onder koud stromend water
n Laat
uitlekken
n Meng
de honing en de mosterd en roer er druppelsgewijs de koolzaadolie onder tot je
een mooie emulsie bekomt
n Breng
de vinaigrette op smaak met peper en zout
n Snijd
het lamsvlees in héél kleine blokjes en meng er de balsamicoazijn onder en 1
eetlepel olijfolie
n Kruid
stevig met peper en zout
n Fruit
de aardappelreepjes krokant in een friteuse op 180°C en laat ze uitlekken op
keukenpapier
n Zout
lichtjes
n Schik
een beetje lamstartaar op een hapjeslepel of bordje, snijd met een scherp mes
kleine blokjes uit de gelee en leg die bovenop de lamstartaar
n Werk
af met wat stroaardappel en druppel een weinig emulsie rondom