Champignon-schorsenerensoep met tijm

 

Bereidingstijd : 90 minuten

 

Ingrediënten (4 pers)

n   500 gr schorseneren

n   400 gr Parijse champignons

n   2 kleine uien

n   1 wit van prei

n   1 liter gevogeltebouillon

n   1 eetelepel bloem

n   8 takjes tijm

n   30 cl witte wijn

n   120 gr mascarpone

n   peper van de molen

n   zeezout

n   3 eetlepels Solo Vloeibaar

n   4 eetlepels goede olijfolie

 

champignon-schorsenerensoep

 

Bereiding

n   Spoel het zand van de schorseneren af en schil ze

n   Snijd de schorseneren in kleine stukjes en bewaar ze in een schaal koud water met wat citroensap of een scheutje azijn zodat ze niet verkleuren

n   Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes

n   Pel de uien en snijd ze in fijne ringen, maak de prei schoon en hem eveneens in fijne ringen

n   Neem een grote pot en stoof de prei en de ui glazig met 2 ŕ 3 eetlepels Solo Vloeibaar

n   Voeg de champignons en witte wijn toe en plaats een deksel op de pot

n   Laat 10 minuten zachtjes ‘zweten’ en bestrooi met de bloem, roer goed om en voeg vervolgens de gevogeltebouillon en 3/4 van de schorseneren toe

n   Bind de takjes tijm op met wat keukentouw en doe dit bij de soep

n   Laat de soep ± 25 minuten zachtjes trekken en gaar intussen de rest van de schorseneren in kokend gezouten water

n   Giet af en houd ze warm met een scheutje olijfolie erbij, kruid met peper van de molen

n   Verwijder de tijm en mix de soep grondig, doe de soep door een fijne zeef en breng op smaak met peper en zout

n   Verdeel de hete champignon-schorsenerensoep over 4 soepkommen en schik er de warme schorseneren in

n   Overgiet de schorseneren telkens met wat losgeklopte mascarpone en druppel wat olijfolie in de soep

n   Werk af met wat geritste verse tijm en dien meteen op

 

 

 

Culinaire Kookclub Houthalen